ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Metros egna experter: Största trenderna 2019

Metro · 26 Dec 2018
Uppdaterad 26 Dec 2018
Snart är 2019 här – Metro guidar dig till guldkornen och siar om vad som kommer att hända.

Snart är 2019 här – Metro guidar dig till guldkornen och siar om vad som kommer att hända. Foto: IBL/HBO/Unsplash.


Vilka artister slår igenom? Vilka blir de hetaste idrottsstjärnorna? Och vad kommer vi ha på oss och äta? Inför 2019 siar Metros egna experter inom en rad områden om vad året har att bjuda på.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Unsplash.
Foto: Unsplash.

Natalie Demirian, nöjesredaktör på Metro:

Vilken svensk artist ser ut att slå igenom ordentligt?

– Sandro Cavazza har redan haft ett gäng framgångsrika samarbeten och låtar de senaste två åren, så jag gissar på att hans namn kommer att bli ännu större under 2019.

Vilka filmer ser du mest fram emot under nästa år?

– Det ser ut att bli ett fantastiskt filmår! Den fjärde Avengers-filmen, filmen om Elton John, en ny ”Star wars”-film i slutet på året, Tarantinos nya rulle, live actions av ”Dumbo” och ”Aladdin” … jag skulle kunna rabbla upp fler. Men allra mest ser jag fram emot den nya ”Lejonkungen”. Jag började nästan gråta av bara trailern, så jag tycker synd om de som sitter bredvid mig i biosalongen i juli.

Vilka serier får man absolut inte missa?

– ”Game of thrones” utan tvekan, den allra sista säsongen kommer i april. Annars ser jag fram emot den andra säsongen av ”Big little lies”, den fjärde säsongen av ”Rick and Morty” som ser ut att äntligen komma ut nästa år, och de tredje säsongerna av ”The crown” och ”The handmaid’s tale”.

Vilka kultur- och nöjesdebatter tror du blir hetast?

– Det är svårt att spekulera i, men det känns ju som att många debatter från de senaste åren kommer att fortsätta även under nästa år, med utgångspunkt i aktuella händelser förstås. Akademien, synen på feminism, jämställdhet …. Håll utkik i Metro!

Foto: Unsplash.
Foto: Unsplash.

Filip Häggberg, sportredaktör på Metro:

Vad har potential att bli den största sportsnackisen 2019?

– Jämställdhetsfrågan, framför allt inom fotbollen, kommer fortsätta vara aktuell. I sommar åker Sverige till Frankrike och spelar VM och klubbarnas ersättning ser ut att öka – men är fortfarande ljusår från herrarnas nivåer.

– Sen tror jag det finns en risk att Zlatan lägger skor och trollstav på hyllan under 2019, det lär det ju skrivas några spalter om.

Vilka svenska idrottsstjärnor kommer vara dominerande internationellt?

– Victor Nilsson Lindelöf har redan tagit flera steg i sin utveckling och har under hösten varit Manchester Uniteds bästa mittback. Tyvärr spelar han i en dysfunktionell (just nu i alla fall) klubb och lär inte få chansen att lyfta några pokaler. Men ”Vigge” är helt klart svensk herrfotbolls nästa superstjärna.

– Sen lär väl, tja, Sarah Sjöström ta sina VM-guld i Sydkorea och längdskiddamerna sina medaljer i Österrike-VM.

Vilka svenska sportstjärnor ser ut att slå igenom ordentligt?

– Ebba Andersson har inlett säsongen strålande och utmanar Charlotte Kalla och Stina Nilsson. Elias Pettersson har spelat larvigt bra ishockey i NHL och lär också vara ett namn på våra läppar.

Vilka lag tror du har störst chans att ta hem:

Allsvenskan: Malmö FF.Damallsvenskan: FC Rosengård.Champions League (herrar): Juventus.Champions League (damer): Lyon.SHL: Växjö.Handbollsligan: Kristianstad.SHE: H65 Höör.

Foto: Pixabay.
Foto: Pixabay.

Cassandra Brunstedt, chef för Metro mode:

Hur ser modetrenderna ut 2019?

Nästa års mode stavas färg, fransar och 80-tal. Du kan redan nu börja förbereda din garderob för 2019 med allt från 80-tals inspirerade kavajer och örhängen, till kläder i alla möjliga pastellfärger. Lägg till fransar och byxor med extra hög midja!

Hur ser makeup-trenderna ut 2019?

Vintern innebär ofta en hel del fester, men också många långa, mörka dagar som gör att man lätt känner sig trött och grå. På kinderna är det aprikosfärgat som gäller, och du kan med fördel matcha rouge med färgen på din ögonskugga. Glitter och skimrande ögonskuggor, en eyeliner som markerar ögonen eller ögonskuggor i naturliga färgtoner är ögonsminket som trendar i vinter.

Hur ser inredningstrenderna ut 2019? 

Året kommer att handla om brända toner, stora kontraster och torkade blommor. 2019 års färgpalett är inspirerad av naturliga nyanser som sand, grädde och havre men också av brända och gyllene toner som roströd, honung och brunt. Tillsammans bildar dessa harmoniska och behagliga kombinationer

Hur ser hälsotrenderna ut 2019?

Den gröna maten och den medvetna konsumtionen är två trender som åker med hela vägen in i 2019. Det mer hälsomedvetna tänket rinner även över till våra dryckesvanor. 2019 är det drycker med lägre alkoholhalt eller ingen alkohol alls, som gäller. Utöver dessa ser vi konstgjort kött och mat som innehåller pre- och probiotika som gynnar din maghälsa ploppa upp på trendlistan.

Foto: Pixabay.
Foto: Pixabay.

Åsa Larsson och Johan Wikén, reportrar på Viralgranskaren:

Vad tror ni kommer prägla Viralgranskarens 2019?

I maj 2019 är det val till Europaparlamentet. Det är ingen vild gissning att tro att det kommer att påverka vad som sprids i sociala medier. En komplex union med en byråkrati som är svår att förstå gör att saker lätt kan missförstås eller lyftas ur sitt sammanhang. Källkritiken kommer att sättas på prov. 

Vilken typ av falska och missvisande påståenden tror ni kommer spridas?

Hittills har mycket handlat om flyktingar i Europa, sannolikt kommer det att fortsätta vara den mest brännande frågan. Till alla stora samhällsdiskussioner dras både troll, lurendrejare som vill tjäna snabba pengar på klick och de som på ett ohederligt sätt vill sprida sin politiska agenda. Se upp.

Vad ska man vara extra vaksam mot på nätet under 2019? 

En sak att hålla utkik efter är så kallade ”deepfakes”, manipulerade filmer och pålagda röster. Hittills har manipulerade filmer ofta handlat om att man lagt till enstaka detaljer, men tekniken för att få det att framstå som att en person gör eller säger något på film blir bara bättre och bättre. Risken är stor att det blir väldigt svårt att upptäcka. Det är alltså viktigare än någonsin att försöka vara skeptisk till allt – särskilt om det är något du själv vill dela vidare.

Foto: Pixabay.
Foto: Pixabay.

Jonas Cramby, matskribent:

Vad ser du för restaurangtrend som kommer nästa år?

Ordet trend signalerar ju något snabbt uppblossande, hastigt övergående och något sådant ser jag inte just nu. Det är snarare långsamma förändringar som pågått under flera år och som fortfarande håller på att utvecklas. Jag tror till exempel att krogmaten kommer bli ännu mer fokuserad på att vara både nyttig, miljövänlig och gjord från grunden. Vi kommer äta mer och mer vegetariskt samtidigt som färre och färre blir dogmatiska vegetarianer. Debatten kommer nyanseras och ideologer kommer förlora sin makt. Jag tror också att vi kommer bli ännu bättre på att uppskatta det nordiska – samtidigt som det kommer bli ännu mer flytande gränser mellan olika matkulturer.

Vad dricker vi på krogen 2019?

Jag tror att det lättdruckna, demokratiska naturvinet kommer att slå igenom ännu bredare än vad redan gjort, kanske till och med bli nya hantverksölen. Sedan tror jag även att vi kommer börja dricka mer hantverkscider – både hemgjord och av småproducenter – då vi producerar enormt mycket bra frukt i landet som annars bara slängs.

Vilka råvaror kommer vara hetast?

Inspirerat av progressiva finkrogar kommer vi bli ännu bättre på att uppskatta vad som finns omkring oss, både i trädgårdsland, hav, mark och skog.

Vad kommer det för ny kökspryl som alla vill använda hemma?

Den hemgjorda fermentationskammaren ur boken “The Noma guide to fermentation”. Eller i alla fall alla matnördar.

Foto: Pixabay.
Foto: Pixabay.

Erik Glanell, redaktör för Metro E-sport:

Vilka personer kommer slå igenom inom e-sportvärlden?

– Två namn har etsat sig fast i mitt huvud för svensk del sedan Dreamhack Winter. CS:GO-spelarna  och Tim ”nawwk ” Jonasson. Jag skulle inte bli förvånad om de under nästa år får chansen i något storlag.Nicolas ”Plopski” Gonzalez

Hur kommer Sverige stå sig internationellt i de större tävlingarna?

– Det varierar stort beroende på spel. Jag tror till exempel inte att vi ska hoppas på för mycket i CS:GO. I Dota 2 däremot kan vi mycket väl få se svenska spelare och lag röna framgångar.

Vilka trender kommer vara stora inom esporten 2019?

– Tyvärr tror jag att battle royale-trenden kommer hålla i sig ett tag till. Förhoppningsvis får vi se lite mer variation som till exempel svenskutvecklade moba-varianten Battlerite Royale. Många av dessa spel har haft svårt att etablera sig som faktiska esporter så för vissa blir 2019 ett ödesår. H1Z1 har redan fallit, vilket spel står på tur?

Vilka spel kommer vara hetast i esporten?

– De stora kommer så klart att vara kvar, men jag tror också stenhårt på Rocket League. Esportmässigt tror jag att 2019 kommer bli det viktigaste året någonsin för spelet. Warcraft 3: Reforged kommer också att vara på mångas läppar.

LÄS MER
Årets ljushuvud: Här är de som lärt oss mest 2018
klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro