ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Metros expert: Det är ett mycket hårt slag mot SD

TT · 14 Nov 2012
Uppdaterad 14 Nov 2012

Sverigedemokraternas politiske sekreterare Erik Almqvist kallade en kvinna för "hora" och beskrev en berusad man som "blatte lover". Det visar en video som Expressen publicerat. På förmiddagen samlas partiet till ett krismöte. – Det här är ett väldigt hårt slag mot partiet, säger Metros politiske expert Janne Sundling.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var under ett bråk i Stockholm sommaren 2010 som Erik Almqvist kallade en då 21-årig kvinna för "horan", beskrev en berusad man som "blatte lover", och sade till komikern Soran Ismail att han "beter sig som en babbe just nu".

Händelsen filmades av Kent Ekeroth, som nu är SD:s rättspolitiske talesman, och Expressen har kommit över och publicerat filmklippet.

I dag är Erik Almqvist även riksdagsledamot och partiets ekonomisk-politiske talesman. Han har tidigare helt förnekat att han använt rasistiska tillmälen i bråket.

De nya uppgifterna kommer en månad efter det att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i ett brev till partimedlemmarna förklarat att det råder nolltolerans mot rasism i partiet.

Den då 21-åriga kvinnan reagerade på Erik Almqvists agerande i bråket. Efter en stunds diskussioner hörs Almqvist säga "Skit i den här lilla horan" i filmklippet.

När kvinnan trädde fram i förra veckan och Expressen konfronterade Erik Almqvist med uppgifterna, sade han: – Det är absolut inte sant.

SD:s ledning samlas på förmiddagen till ett krismöte kring filmen. På en presskonferens gav partiledaren Jimmie Åkesson beskedet att Erik Almqvist kommer att lämna alla sina uppdrag.

På sin Facebook-sida skrev Erik Almqvist på morgonen att han inte minns något av bråket.  "Det gör mig såklart rejält ångerfull", skriver Almqvist och berättar att han vid den aktuella tiden blivit attackerad på stan och fått sitt hem sönderslaget. SD-toppen skriver också att han sedan dess arbetat med sin "bittra och hämndlystna" sida och nu ändrat levnadssätt. 

Metros politiske expert Janne Sundeling anser att attack-filmen är ett hårt slag för SD och partiledaren Jimmie Åkesson.  – Det här blir skittufft. I två år har partiet slitit för att framstå som propra och rumsrena. Nu uttrycker en ledande företrädare precis de åsikter som Jimmie Åkesson sagt att partiet inte står för, säger han. 

Det faktum att Almqvist har en central roll i partitoppen gör det inträffade extra bekymmersamt för SD, menar Janne Sundeling: – Almqvist är en av dem som står närmast Jimmie Åkesson. Dessutom är en annan ledande företrädare, Kent Ekeroth med under bråket utan att göra någonting. Det här är ett väldigt hårt slag mot partiet.

Jimmie Åkesson vidtog kraftigare åtgärder än vad Janne Sundeling trodde. Innan presskonferensen trodde han på någon form av time-out.

– Jimmie Åkesson måste ta tydligt avstånd från det som hänt. Men jag tror inte att han kommer att sparka Almqvist. Hans ställning är för stark, det skulle leda till för mycket intern kritik. En gissning är att Almqvist hamnar i frysboxen. Han kommer få ta time-out och jobba på kansliet eller någonting liknande. Man kommer att se till att han inte syns utåt under den närmsta tiden, sa han.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro