ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Metros expert tippar kvällens vinnare i Eurovision

· 10 Maj 2016
Uppdaterad 10 Maj 2016
Rysslands stjärna Sergey Lazarev är en av dem som Nina Andrén tror går till final. 

Rysslands stjärna Sergey Lazarev är en av dem som Nina Andrén tror går till final.  Foto: TT bild


I kväll drar Eurovision-yran igång på riktigt med första semifinalen i Globen. Petra Mede och Måns Zelmerlöw står redo att välkomna hela Europa med en spektakulär show kryddat med humor. Tio bidrag går vidare till final och trots att Frans inte tävlar förrän på lördag får svenska folket rösta i kvällens program. Metros expert Nina Andrén tippar de tio länder som går vidare till final i kväll.

klar

Artikellänk är kopierad

Ryssland – ”You are the only one” – Sergey Lazarev

Ryssarna vill verkligen vinna i år och skickar en lokal superstjärna som tar Måns Heroes-projektioner från ifjol till nästa nivå. Imponerande scenshow. Säker artist. Låten är inte originell på något vis men lär slåss i toppen på lördag.

Kroatien - ”Lighthouse” – Nina Kraljic

Modern poplåt med sångerska á la Ellie Goulding. Klädbytet från en oversize kreation (ska det föreställa en fyr?) till besynnerlig klänning tar dock fokus från en av kvällens bästa låtar. Blunda och lyssna.

Tjeckien – ”I stand” – Gabriela Gunciková

Tjeckien har aldrig nått final tidigare men ”I stand” är en välsjungen stillsam ballad ensam i sitt slag. Nästan hypnotisk i sin uppbyggnad. Fagra sångröster brukar dessutom få juryn på fall. Svenskskriven.

Armenien – ”LoveWave” – Iveta Mukuchyan

Minns ni den snabba bildklippningen i Oscar Zias ”Human”? Den återanvänds på ett snyggt sätt i armeniska numret. Kardashiankopian bjuder på dramatisk wailfest och poseringsfrossa av rang. Går vidare på coolhet och sexighet, inte låtkvalitet.

Malta – ”Walk On Water ”– Ira Losco

Ira tog silver i Eurovision 2002 och kan nog inte vänta sig revansch på den placeringen. Däremot solklart final. Molly Pettersson Hammar är med som både körsångerska och låtskrivare vilket hörs väl på soundet. Det här är ”Hunger ”version 2.0.

Ungern – ”Pioneer”– Freddie

Vältränad snygg sångare. Raspig röst. Trummor. Check på alla vitala delar för att ett bidrag ska gå vidare. Det är bara eldsflammor som saknas i ekvationen. Låten är inte så pjåkig den heller med tydlig melodislinga och visslingar.

Island – ”Hear them calling” – Greta Salóme

”Jag vet, vi interagerar med projektionsduken. Det funkade för Måns. Sen får vi sångerskan att se mystisk ut med skuggor och ljus. Det funkade för Loreen”, sa nån på Island som älskar Sverige lite väl mycket. Men det ÄR ju snyggt. Okej låt. Vidare.

Bosnien-Hercegovina – ”Ljubav Je” – Dalal & Deen feat. Ana and Jala

Klassisk balkanballad med ett otippat rap-parti i mitten. Taggtråden på scenen symboliserar flyktingkrisen. Det är lag på att minst en balkanballad är i final varje år så grattis Bosnien. Svensk låtskrivare med på ett hörn.

Azerbajdzjan – ”Miracle” – Samra

Landet som ingen kan uttala har aldrig missat att ta sig till final. Som alltid köper azererna sin låt från Sverige. Maffig, modern produktion. Alla på scenen är svenskar utom sångerskan Samra – som också är den svagaste länken i det här numret.

Cypern – ”Alter ego” – Minus One

Cypern bjuder på en tydlig rocklåt med schlagertentakler som borde bjuda in Eurovisionfansen och samtidigt inte skrämma bort rockpubliken. Återigen hittar vi en svensk bakom låtskrivarpennan – nämligen ESC-vinnaren Thomas G:son.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro