ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Metros gästredaktör Karl Lagerfeld om döden: Jag kunde inte bry mig mindre”

Annica Ögren · 20 Feb 2019
Uppdaterad 20 Feb 2019
På tisdagen kom beskedet att modeikonen Karl Lagerfeldt avlidit efter en tids sjukdom, 85 år gammal.

På tisdagen kom beskedet att modeikonen Karl Lagerfeldt avlidit efter en tids sjukdom, 85 år gammal. Foto: Metro/Ulf Lindström


För en dag var Karl Lagerfeld Metros globala redaktör. Förutom intressanta intervjuer och modenyheter bjöd han på snygga skisser, illustrationer, och berättade om sin syn på livet – och döden.

klar

Artikellänk är kopierad

I går kom beskedet att modeikonen Karl Lagerfeldt avlidit efter att ha varit krasslig under en tid, rapporterade Le Figaro. Han blev 85 år gammal.

Som en av modevärldens mest kända profiler hann han med mycket under sin mer än 60 år långa karriär. Han började som assistent till Pierre Balmain, kom snabbt in i branschen och tog senare över som chefsdesigner för modehuset Chanel på 80-talet.

Dessutom jobbade han en dag som redaktör för Metro.LÄS MER: Karl Lagerfeld för Metro idag

Synen på döden

Det var i februari 2012 som Karl Lagerfeld – iklädd sina svarta ikoniska solglasögon, svarta kostym och vita hästsvans – tog emot Metro på sitt kontor i Paris. Under en dag som gästredaktör för tidningen berättade han bland annat om floppvarningarna han struntade i, hur han såg på sex och om inställningen till döden.

På frågan om han var rädd för döden, svarade modeikonen:

– Jag kunde inte bry mig mindre.  [Percy Bysshe] Shelley skrev, ”döden kan vara som att vakna upp från livets dröm”. Men om du frågar mig så tror jag att det är som en sömn du inte vaknar upp ifrån. Det enda är att jag inte vill synas när jag är död. När det är över är det över, över. Batteriet är slut, puff!

Under en dag var Karl Lagerfeld Metros globala redaktör. Foto: Ulf Lindström
Under en dag var Karl Lagerfeld Metros globala redaktör. Foto: Ulf Lindström

”Man måste hitta sin egen väg”

Under dagen som redaktör hann Lagerfeldt även bläddra några blad genom ett Metroexemplar och förhoppningsvis känna doften av det nytryckta bläcket som förmodligen inte fastnade på hans fingrar, eftersom Lagerfeld nästan alltid bar handskar.

Vi fick även under denna dag veta att Lagerfeld ogillade möten, kallade dem ”dödstråkiga” och sa:

– Vet du vad jag kallar möten? En motivering för att få lön. Det är därför folk har möten i flera timmar.

Men han avslöjade också lite om sina egna livsvisdomar och att han ansåg att han inte kunde föra någonting alls vidare – ”för alla måste uppfinna sitt eget”.

– Jag tror att man måste hitta sin egen väg. Det jag avskyr med barn är att de får dig att tänka i generationer. Jag vill inte vara i någons fadersgeneration, eller farfarsgeneration. Jag tillhör ingen generation. Jag tillhör alla generationer.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro