ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Metros NFL-kolumnist: Förläng NFL-säsongen

Niclas Crammer · 30 Nov 2017
Uppdaterad 30 Nov 2017
Metros NFL-kolumnist vill se mer amerikanska fotboll.

Metros NFL-kolumnist vill se mer amerikanska fotboll.


Spelarfacket NFLPA är emot en förläning av säsongen från 16 till 18 eller 20 matcher. Men fansen vill ha det – och fansen brukar få som de vill, skriver Niclas Crammer.

klar

Artikellänk är kopierad

Det tycks vara det enda alla fotbollsfans är ense om.

I nuvarande format spelar varje lag 16 matcher över 17 omgångar med en vilovecka.

Ett schema som känns lite pyttigt, speciellt i jämförelse med resten av de största ligorna i världen. Lagen i Premier League spelar till exempel 38 matcher, i NBA och NHL spelas 82 matcher och i baseboll-ligan MLB spelas hela 162 matcher innan slutspelet börjar.

Alternativen inom NFL får ses vara 18 matcher eller 20 matcher, med tanke på att varje lag har rätt till lika många hemmamatcher som bortamatcher. En blygsammare förlängning till 17 matcher har nämnts i en framtid där fler matcher spelas utomlands på neutral plan, som i London, Mexiko City och (från och med 2018) i Kina.

Men mer realistiskt är 18 eller 20 matcher och istället drastiskt korta försäsongen, vilken består av 4-5 omgångar.

Det finns dock ett par hinder i vägen för denna dröm att bli verklighet.

# Det första hindret är att amerikansk fotboll är en höst- och vintersport. Förlängs säsongen måste den börja tidigare, förmodligen tidigt i augusti, vilket många är skeptiska till.

Risken är lägre tittarsiffror och miljarder i förlorade intäkter till NFL och tv-bolagen. På andra sidan säsongen (efter första veckan i februari) går det heller inte att förlänga säsongen. Då startar nämligen ”award season” i USA vilket innebär tittarkonflikter på söndagar då även Emmy-galan, Golden Globes, Oscars-galan och ett dussintal andra oerhört populära musik-, tv- och filmgalor sänds.

# Det andra hindret är NFLPA, spelarnas fackförening, som starkt motsätter sig en förlängning. Två eller fyra extra matcher innebär en ökad risk för skador. Det är redan svårt nog att hålla en QB-stjärna skadefri i 16 matcher, menar facket.

Vi på andra sidan om argumentet pekar dock på spelare som Eli Manning och Tom Brady som spelat vecka in och vecka ut i 14-15 säsonger och 200+ matcher vardera utan en enda skada.

(I själva verket handlar fackets farhågor om pengar, förstås.)

Skeptikerna känner vi igen från protester även på 1970-talet då NFL expanderade sitt schema från 14 till 16 omgångar. Och när viloveckan introducerades.

Deras farhågor visade sig i båda fallen vara helt obefogade.

I slutänden brukar fansen alltid få det dom vill ha, så drömmen om en 20 matcher lång säsong lever vidare.

klar

Artikellänk är kopierad

Niclas Crammer
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro