ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Metros nye ägare: “Jag tycker att det är riktigt roligt

Staffan Erfors · 2 Apr 2017
Uppdaterad 4 Apr 2017
Mats Qviberg delade ut Metro-tidningar i Stockholms tunnelbana.

Mats Qviberg delade ut Metro-tidningar i Stockholms tunnelbana. Foto: Alex Ljungdahl


När Mats Qviberg klev in som ägare i Metro var det många som höjde på ögonbrynen. Men far­hågorna om att han skulle ha en agenda att påverka journalistiken viftar finansveteranen bort. – Jag är en liberal person men jag har aldrig tänkt engagera mig politiskt, jag tror jag skulle ruttna, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Metros nya ägare är bättre än Warren Buffet.

Kurvan för värdeökning i investmentbolaget Öresunds aktie – det bolag där Mats Qviberg är styrelseordförande – har vida överstigit den för den amerikanske aktiegurun.

– Ja, han framstår som en glad amatör i sammanhanget, säger Qviberg som i samband med intåget i mediebranschen också firar 25 år i Öresunds styrelse.

Sedan han klev in i styrelsen i Öresund har han fått uppleva en hisnande resa, med i princip ständiga framgångar och miljardvinster. Men HQ-kraschen tog hårt och för Mats Qviberg blev det tufft.

– När HQ blev av med sitt körkort 2010 var det en del av min aktieportfölj, det kanske var tio eller åtta procent av min förmögenhet och jag blev lite blöt om fötterna. Det var en väldigt jobbig period för mig personligen. Jag tog väldigt illa vid mig av alla skriverierna, säger Mats Qviberg.

Men sedan dess har det gått bättre.

HQ-kraschen ledde bland annat till att Mats Qviberg och Sven Hagströmer bröt upp efter många års samarbete. Mats Qviberg blev styrelseordförande i Öresund och sedan 2012 har värdeökningen varit extrem i företaget – det kan “ha varit en världens bästa aktier” som Mats Qviberg uttrycker det.

– Dels fick jag kommandot över Öresund när Sven och jag delade på oss, det är aldrig bra med dubbelkommandon. När jag avgick som vd för Öresund för tio år sedan hamnade jag mittemellan, jag blev vice ordförande och fick inget att göra. En annan förklaring är att jag tycker det är väldigt roligt sedan tycker jag om att vara “den största paddan i pölen” och vara med i diskussionen med företagsledningar och de tycker det är kul att jobba med mig. Framför allt speglar det här nog att vi har väldigt roligt på kontoret.

Det är det Qviberg nu tar med sig in i Metro, som ny ägare genom holdingbolaget Custos – ett dotterbolag till Öresund. Vad är dina tankar kring medieinvesteringarna via Custos?

– Det är samma som med Öresund, att ha kul och tjäna pengar. Tjänar man inga pengar har man inget kul och har man inget kul tjänar man inga pengar. Det är väldigt lätt. Fun and profit. Det är så centralt för oss människor med bekräftelse och att man har roligt, säger Mats Qviberg och tillägger:

– Det är inte säkert att Custos stannar vid media. Det är en affärsmodell men Custos är ett holdingbolag och vi vill inte låsa oss vid något. Öresund betraktar jag mer som att det bolaget sköter familjen Qviberg och deras kompisars pengar, det är en aktiefond.

Du är en publik person och intressant för medierna och många reagerade starkt när du gick in i mediesfären och påtalade bland annat att du inte skulle lägga dig i driften. Vad är din spontana kommentar till det där?

– De blev väl störda utav att det var jag. Det finns ingen som är så medietränad som jag och jag tycker det är riktigt roligt men lusten att vara med i media togs bort i samband med HQ-kraschen.

Läs mer: Metros nye chefredaktör: ”Metro ska bli det enda mediehus du behöver.

Du hyser ingen politisk agenda med ditt medieägande?

– Jag är en liberal person men jag har aldrig tänkt engagera mig politiskt, jag tror jag skulle ruttna.

Vilken är din bästa affär under dina 25 år med Öresund?

– Det är ett bolag som heter Jacobson och Widmark som handlades i åtta kronor och sedan sålde vi det för en miljard kronor. Sedan var även Hufvudstaden och Custos bra affärer. När vi köpte Custos var det en sensationellt bra affär.

Det är 25 år sedan du klev in i Öresund, var på kurvan är vi om ytterligare 25 år?

– Ja, haha, då är jag 88 år.

Ja, men det är nästan Warren Buffet också.

– Absolut, och jag kommer jobba med det här till jag drar gräsmattan över hakan.

pil
Här är Qvibergs bästa aktietips

Köp aktier som stiger. “Säg att du ärver en miljon av din mormor så köper vi tio olika aktier för 100 000 kronor var. Efter ett år ringer du mig och säger ‘de här fem gick jättebra, två står still och tre har gått ner’.Då vill alla sälja aktierna som stigit och behålla de aktierna som vilat sig lite. Men det är en tokfel regel, man ska aldrig sälja aktier som stiger, sedan gäller det att veta när man ska kliva av.Välj aktier du känner till. “Aktiemarknaden älskade konglomerat för 25-30 år sedan, Volvo höll på med ishockeyhjälmar, segelbåtar och Ramlösa. Det är ingen människa som behärskar alla de områdena utan man måste hålla på med det som man är bra på.”

Se intervjun med Mats Qviberg här

pil
Mats Qviberg

• Ålder. 63 år• Familj. Hustrun Eva, tre vuxna barn, fem barnbarn.• Bor. Lidingö utanför Stockholm• Intressen. Aktier och bridge.• Aktuell. Firar 25-år i styrelsen för investmentbolaget Öresund.

klar

Artikellänk är kopierad

Staffan Erfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro