ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Metros Viralgranskaren får Stora Journalistpriset

Metro · 20 Nov 2014
Uppdaterad 20 Nov 2014
Åsa Larsson, Linnéa Jonjons och Jack Werner tog hem segern i kategorin "Årets förnyare".

Åsa Larsson, Linnéa Jonjons och Jack Werner tog hem segern i kategorin "Årets förnyare".


klar

Artikellänk är kopierad

Alla vinnare av Stora Journalistpriset 2014: Jack Werner, Åsa Larsson, Linnéa Jonjons, Malou von Sivers, Dan Josefsson, Jenny Küttim och Måns Mosesson.
Alla vinnare av Stora Journalistpriset 2014: Jack Werner, Åsa Larsson, Linnéa Jonjons, Malou von Sivers, Dan Josefsson, Jenny Küttim och Måns Mosesson.Foto: Gustav Hugosson

Metros Viralgranskaren har tilldelats det prestigefyllda Stora Journalistpriset i kategorin Årets förnyare. Beskedet tillkännagavs i kväll – och utmärkelsen är den första av sitt slag sedan Metro startade 1995. 

– Vi är sjukt glada och stolta, säger Linnéa Jonjons.

Viralgranskaren faktagranskar rykten och stories som sprids på nätet. Sedan lanseringen i mars har Viralgranskaren fått stor uppmärksamhet bland läsare och journalister.

Viralgranskarens redaktörer – Metrojournalisterna Jack Werner, Linnéa Jonjons och Åsa Larsson – tog emot den prestigefyllda utmärkelsen under en prisceremoni på Operan i Stockholm under torsdagskvällen.

Viralgranskaren skrivs i och med utmärkelsen in i Metros historieböcker. Det är första gången sedan Metro grundades 1995 som företagets journalister tilldelas Stora Journalistpriset.

– Det här är helt fantastiskt. Vinnarna och resten av redaktionen har gjort ett enormt bra jobb ända sedan starten för att få den här satsningen att bli den branschinstitution som den i dag faktiskt är. Ur ett redaktionellt perspektiv är det här den största utmärkelsen Metro fått, säger Christofer Ahlqvist, chefredaktör på Metro. 

Viralgranskarens redaktörer har sedan lanseringen bland annat föreläst för journalist- och KTH-studenter om källgranskning på nätet, för norska grävande journalistföreningen Skup, Publicistklubben och Medieinstitutet Fojo. Viralgranskaren håller nu även på att ta fram undervisningsmaterial i samarbete med en skola Sandvikens kommun. 

– Vår satsning har verkligen fått ett brett genomslag utanför medievärlden och jag blir extra stolt när Viralgranskaren används för att utbilda unga i skolan, säger Christofer Ahlqvist. 

De andra nominerade i kategorin Årets förnyare var Carl-Johan Bergman, Anders Härén och Hans Lindeberg från Mittmedia för #kandulova, och Silan Diljen från Sveriges Radio för #minflykt.

Stora Journalistpriset instiftades 1966 i syfte att främja goda yrkesprestationer inom journalistiken. Prissumman är på 100 000 kronor och delas ut i fyra kategorier: Årets avslöjande, Årets förnyare, Årets berättare och Lukas Bonniers Stora Journalistpris. 

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro