ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mexikanska politikerns kampanjhashtag – #kampanjhashtag

Hugo Ewald · 25 Maj 2017
Uppdaterad 25 Maj 2017
Zapatas minst sagt speciella hashtag diskuteras nu friskt på sociala medier.

Zapatas minst sagt speciella hashtag diskuteras nu friskt på sociala medier. Foto: Twitter


Javier Zapata, som kandiderar till guvernör i den mexikanska delstaten Nayarit, har väckt internationell uppmärksamhet. Anledningen har dock ingenting med hans politik att göra, utan faktumet att hashtaggen för hans kampanj bokstavligt talat är #kampanjhashtag. Zapatas annonstavlor både hånas och hyllas nu på sociala medier.

klar

Artikellänk är kopierad

Den 4 juni kommer guvernören i den mexikanska delstaten Nayarit att väljas. Den relativt lilla delstaten, med 1 miljon invånare, brukar vanligtvis inte väcka särskilt mycket uppmärksamhet internationellt. Nu har dock en politiker som kandiderar till guvernör väckt enorm uppmärksamhet.

Javier Zapata, som representerar det kristna högerpartiet PES har nämligen drivit vad spanska El Mundo kallar för ”världshistoriens sämsta kampanj”. Kampanjens kampanjhashtag är nämligen #hashtagcampaña, vilket bokstavligt talat betyder #kampanjhashtag.

Nu hånas Zapata på sociala medier i Latinamerika, och bilder från annonstavlor som hans kampanj köpt plats på sprids nu på Twitter och Facebook. Många frågar sig om det hela är ett stort misstag, att Zapatas kampanj glömt att byta ut utfyllnadstext.

Zapata har nu börjat använda #hashtagcampaña regelbundet, ofta i samband med kampanjens originalslogan #PorMisBigotes, vilket ungefär betyder ”På grund av min mustasch”.

Enligt Zapata handlar #hashtagcampaña om att föra kampanjen nära sina väljare.

”Jag är övertygad om att vanliga människor har mer erfarenhet av att utforma kampanjhashtaggar än partierna själva eller konsulter som kostar miljoner”, säger han i ett uttalande.

Det är ännu något oklart om hashtaggen var ett misstag eller inte. Men enligt The Guardian innebär händelsen en frisk luft inom den mexikanska valkulturen, som enligt tidningen präglas av banala och klyschiga budskap. Attackbudskap är förbjudna och partierna tenderar att spela med säkra kort.

– Vi har regler som lett till kollektiv medelmåttighet, säger den politiska analytikern Fernando Dworak till The Guardian.

Enligt opinionsundersökningar ligger Javier Zapata sist inför valet, med 5 procents stöd.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro