ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mexmat med äkta känsla

Jonas Cramby · 24 Nov 2011
Uppdaterad 21 Dec 2016
Goda luncher.

Goda luncher. Foto: Henry Lundholm


Jonas Cramby har saknat god mexmat i Stockholm. Hittills har bara en restaurang hållit måttet. Men nya Fogón del Taco är en glad och god överraskning.

klar

Artikellänk är kopierad

Hemgjorda såser.
Hemgjorda såser.Foto: Henry Lundholm
Vanessa Sandell och Karina Gonzalez har startat Fogón del taco.
Vanessa Sandell och Karina Gonzalez har startat Fogón del taco.Foto: Henry Lundholm
Fogón del Taco är en nystartad mexikansk restaurang på tråkiga Bohusgatan på Södermalm. Men maten är värd omvägen.
Fogón del Taco är en nystartad mexikansk restaurang på tråkiga Bohusgatan på Södermalm. Men maten är värd omvägen.Foto: Henry Lundholm

På Södermalms kanske tråkigaste bakgata i en pytteliten lokal serveras just nu Stockholms bästa budgetlunch – i alla fall för oss som älskar mexmat. Och nu pratar jag så klart inte sådan där hemsk halvfabrikatsmex med hårda tacoskal som splittras och faller ner i knät vid första bettet (och som fredagsmysande allsvenska fotbollsspelare av någon anledning älskar), utan väldigt enkel, väldigt bra, mexikansk snabbmat som till största delen är lagad från grunden.

Det är nog många stockholmare som kommit hem från kanske främst USA med ett svårbehandlat tacoberoende och fram till för ett par år sedan, när taqueria La Neta öppnade på Barnhusgatan, tvingats hålla till godo med köttrestaurangernas slätmixade guacamole eller, mot bättre vetande, lidit smältostöverdoser på texmexkedjorna.

Så hur står då Fogón del Taco upp mot moderna lunchklassikern La Neta? När det kommer till inredning och atmosfär vinner La Neta lätt. Fogón del Taco består i princip bara av ett par bord med mexfiltar över i något som verkar vara en gammal tobakshandel. La Neta säljer också bira (viktigt) samt är öppet till 21, medan Fogón del Taco just nu bara har lunchöppet samt öppet till 20 på fredagar (även om tiderna ska utökas efter nyår).

Fogón del Taco kan dock vara ett strå vassare när det kommer till maten. De erbjuder definitivt mer variation. Här kan du nämligen välja på om du vill ha tacos (små majstortillas), burritos (rullade vetetortillas), gorditas (tjocka tortillas), sopes (tjocka, friterade tortillas) eller quesadillas (tortillas med ost) – eller så gör du som jag och beställer en mixtallrik för 85 kronor. Du väljer också sedan mellan tio olika fyllningar, från chipotlekyckling, chorizo och nötkött till ett par fantastiskt goda vegetariska.

Till detta serveras en grön och en röd chilisås, sallad och en chunky och god guacamole med, tyvärr, ett par tråkiga Santa Mariachips nerstuckna i sig. Alla som någonsin käkat på en riktig mexrestaurang vet hur oerhört gott det är med de nygjorda, ännu varma tortillachipsen man alltid bjuds på innan maten och som tillsammans med en solig uteservering och en öl ger snabbmats-kickar som inga lyxkrogar kan matcha.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro