ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mia spelar in porr i hijab – lever under dödshot

Tomas Lundin · 7 Jan 2015
Uppdaterad 7 Jan 2015

klar

Artikellänk är kopierad

Porrstjärnan Mia Khalifa lever under dödshot sedan hon spelat in sexfilmer iförd traditionell slöja. Nu hyllas 21-åringen som kvinnorättskämpe av vissa och klandras för att ge fel bild av libanesiska kvinnor av andra.

Den kändaste libanesiska kvinnan räknat i antal sökningar på nätet är inte George Clooneys fru Amal Alamuddin Clooney. Mia Khalifa som flyttade från Libanon till USA har på kort tid blivit en av världens största porrstjärnor, inte minst på grund av hennes kontroversiella framtoning, rapporterar Global Post

Khalifa har spelat in porrscener iförd hijab och har en tatuering med de första verserna i Libanons nationalsång tatuerade på arabiska, något som retat gallfeber på bland annat Beirutbaserade medier. 

Även i sociala medier har hatet mot Khalifa varit stort. På en bild, som stjärnan själv också delat, har Khalifas huvud satts på en IS-fånge i orange fångdräkt i den typen av scener som brukar föregå en halshuggning.

Bland den mer nyanserade kritiken hittar vi   libanesiska feministen Juliana Yazbeck som för Now Lebanon skriver att Khalifa är fri att göra vad hon vill med sin kropp, men ”som någon som har kämpat med att befästa sin position som en människa med en fungerande tänkande hjärna kan jag inte annat än att känna förtvivlan”. 

Men det finns också ett stort stöd för Khalifa på nätet, både från män och kvinnor. Själv tar porrstjärnan hot och hat med ro och frågar sig om inte Mellanöstern har viktigare saker att oroa sig för.

Libanon anses vara ett av de mer liberala länderna i Mellanöster men den frisyntheten sträcker sig inte så långt som pornografi. I september stängdes sex porrsajter ner på uppdrag av myndigheter, skriver Lebanese Examiner.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro