ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Michael Ballack - Förloraren

Christoffer Braw · 8 Jun 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
I kväll ska Michael Ballack vinna sin första EM-match.

I kväll ska Michael Ballack vinna sin första EM-match. Foto: Scanpix.


Stjärnan har aldrig vunnit en EM-match

klar

Artikellänk är kopierad

Michael Ballack, 31, har aldrig vunnit en EM-match. Nu är han lagkapten i guldfavoriten Tyskland. I kväll smäller det mot Polen.

Tyskland är experternas och spelbolagens guldfavorit i EM. Michael Ballack, mannen som aldrig vunnit en EM-match, ska leda laget som inte vunnit en match i mästerskapet på tolv år. Han vill inte veta av något favoritskap.

- Vi är inte favoriter. Jag förväntar mig Italien Frankrike, oss och kanske Portugal – som har säsongens mest framstående spelare, Cristiano Ronaldo – i semifinalerna. Sedan kommer det att vara jämnt och små saker komma avgöra, säger Ballack till Der Spiegel.

- Man måste också vara realistisk och komma ihåg att tyska klubbar inte har vunnit något internationellt på år.

Det var 12 år sedan Tyskland vann en match i EM senast - finalen i England 1996. Oliver Bierhoff sänkte Tjeckien på Wembley och ordnade det tredje EM-guldet till Tyskland.

Sedan dess har det blivit tre förluster och tre oavgjorda matcher för Tyskland i mästerskapet. Men ändå sätter experter och spelbolag nästan undantagslöst landslaget som en av favoriterna – flera av de stora spelbolagen ger lägst odds om Tyskland vinner titeln.

Michael Ballack är spelaren som ska leda laget. Det är en stor sak. Flera gånger har han dömts ut av läkare. Redan vid 16 års ålder krävdes en knäoperation och läkaren förklarade att Ballacks fotbollskarriär inte skulle bli av. Ballack följde inte rådet att lägga av. Bara fem år senare hade han istället arbetat sig upp till en status som högt rankad spelare i Bundesliga.

Efter det tyska misslyckandet i VM 1998 kom Ballack, då i Kaiserslautern, med i landslaget för första gången och år 2000, då han flyttat till Leverkusen, gjorde han sitt första mästerskap. Det blev ett misslyckande – men Ballack sågs efter EM som given i startelvan. VM 2002 bevisade han varför. Den då 25-årige mittfältaren låg bakom allt och tog Tyskland till final. I finalen mot Brasilien var lagets stjärna avstängd och Tyskland förlorade. Ballack flyttade sedan till giganterna Bayern München.

2004 kom ett nytt tyskt misslyckande i ett EM, där de inte ens nådde kvartsfinalerna. Men Ballack hade tagit ännu ett kliv och utsågs efter turneringen till lagkapten.

Det var i VM på hemmaplan 2006 det skulle vända för Tyskland. Ett ungt lag, anförda av briljante Ballack, slog sig fram i turneringen. Det räckte inte till final, men väl till ett brons. Det inhemska stödet för landslaget hade växt till enorma nivåer i ett land som medvetet hållit sin nationalism i schack under många årtionden.

Efter att ha vunnit allt som gick att vinna i Tyskland flera gånger om flyttade Ballack till Chelsea 2006. Efter en tung period fylld av skador lyfte han under den senaste säsongen och ses som en av Europas främsta mittfältare.

Nu ska spelaren som aldrig vunnit en EM-match föra sitt landslag till titeln. Tyskland börjar resan i Österrike. Just Österrike har Ballack en koppling till – om än en märklig sådan. Under sin tid i Bayer Leverkusen fick han smeknamnet Herbet, efter den österrikiske stjärndirigenten Herbert von Karajan. På frågan om han är en modern dirigent svarar Ballack:

- Jag är en spelare som går i luckorna. Jag är på mittfältet, passar, springer efter bollen, kommer in i straffområdet. Precis som Frank Lampard bredvid mig. Är det modernt? Vinna är modernt.

Tyskland är guldfavoriter. Det är läge för Ballack att ta taktpinnen.

klar

Artikellänk är kopierad

Christoffer Braw
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro