ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Michael Krotkiewskis kolumn

Stockholm Mona Johansson · 17 Maj 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

GE MIG P-PILLER! ”Så länge ni är friska och inte har någon i familjen som dött av en blodpropp så är p-piller inte ett dugg farligt och det självklara valet för dig!”

Så skall det enligt alla mina tjejkompisar ha låtit när dem som unga pratat med barnmorskor. Som kille var detta något som jag knappt tänkte på, jag hoppades mest på att få slippa använda kondom. När jag sen får veta att nästan alla mina tjejkompisar slutat med p-piller på grund av illamående, minskad sexlust och depression blir p-piller helt plötsligt något som upprör mig.

Är valen för en kvinna depression eller abort? Jag har gjort abort och det var jobbigt för mig men tio gånger värre för min flickvän. Jag minns hur personalen på sjukhuset bara pratade med henne och knappt tittade på mig. Jag kan förstå detta men det väckte ändå tanken på just hur självklart det är i vårt samhälle att det är kvinnan som skall ta allt ansvar gällande barn. Detta gäller ju inte bara barnafödandet utan fortfarande - trots vår ”fina” valfrihet - själva omhändertagandet. Kvinnor tar fortfarande ut 85 procent av barnaledigheten. Var finns jämställdheten i det?

När jag sen får reda på att det i över femton år funnits ett p-piller för män som bara väntar på att bli producerat blir jag riktigt upprörd. Inte minst för att detta p-pillers enda biverkningar skulle vara svettningar och spänningar i bröstet. Jag menar, jämfört med att 48 kvinnor i Sverige dött av blodproppar orsakade av p-piller är lite svettningar ingenting! Ett p-piller för män har alltså legat och väntat i över 15 år på att få komma ut på våra hyllor men ingenting har hänt! Enligt docent Claes Gottlieb som har forskat på området i snart 30 år beror detta på att varken företag eller politiker prioriterat en satsning på ett p-piller för män. Han har själv i media uppmanat politiker till att stödja den slutgiltiga processen för framtagandet av pillret men inte fått någon respons.

När jag sitter på mitt universitet och läser mina tidningar verkar det som om vi i Sverige har det så jämställt. Men när jag tittar mig omkring ser jag en annan verklighet. Den nästan medeltida föreställningen om kvinnan som den ansvarige för graviditet regerar fortfarande. Det är kvinnan som frågar mannen om han har kondom och inte tvärtom och när så många kvinnor varje månad pustar ut för att de fått sin mens sitter vi män och tänker på nästa ”erövring”.

Är det inte dags att vi satsar på det här pillret nu? Eller skall kvinnor vara trötta och deprimerade i ytterligare 15 år? Jag skäms över den tid som gått, då ett p-piller för män bara legat och dammat samtidigt som mängder med kvinnor mått dåligt.

Jag vill, och är övertygad om att det finns fler män som tycker att det är dags att dela upp ansvaret på riktigt. För det vore ju helt sjukt om jag var den enda mannen som hellre svettas lite än att utsätta min flickvän för depression och minskad sexlust.

/ Michael Krotkiewski

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Mona Johansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro