ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Michaela gör feministiskt experiment – viker inte undan för män på gatan

Emma Björkman · 2 Mar 2015
Uppdaterad 2 Mar 2015
Skribenten Michaela Larsson har inspirerats av Anna Breslaws tweet och bestämt sig för att testa samma sak i Sverige. 

Skribenten Michaela Larsson har inspirerats av Anna Breslaws tweet och bestämt sig för att testa samma sak i Sverige.  Foto: Privat


Skribenten Michaela Larsson gör just nu ett experiment för att synliggöra maktstrukturer i det offentliga rummet. Varje gång hon möter en man på gatan kommer hon inte vara den som flyttar sig först.

klar

Artikellänk är kopierad

Skribenten Michaela Larsson, 26, i Malmö har inspirerats av ett Twitterinlägg skrivet av amerikanska Cosmopolitans sex- och relationsredaktör Anna Breslaw: ”Min syster gör ett experiment: Varje gång en man går mot henne, är hon inte den som flyttar på sig först. Hittills har hon krockat med 28 män.” Sedan i lördags gör hon därför ett likadant experiment hemma i Malmö. ”Varje gång en man går mot mig på stan ska jag se om han i något enda fall viker undan”, skriver hon på sin blogg. Än så länge tycker hon att det är ovant att tänka på att inte flytta sig på gatan.  – Man blir medveten om att man gör det ganska mycket. Sedan får man flytta på sig med sunt förnuft. Det handlar inte om att gå runt på stan och gå in i folk utan att snarare se det offentliga rummet och vem som tar mest självklar plats i det och varför, säger Michaela Larsson.Vilka strukturer tror du att du kommer att upptäcka?

– Det kommer nog avspeglas precis som det avspeglas i hela det offentliga rummet – att manligt kodade personer som ofta är lite äldre tar plats med självklarhet och ser rummet som sitt eget. Jag tror att kvinnor överlag är mer vana vid att bara flytta på sig, något som syns överallt – i affärer, på fester och på alla olika platser, säger hon. Tanken är att experimentet med att inte vara den som flyttar på sig först ska bli en del av hennes vardag.

– Jag tror att det kommer att kännas konstigt de första veckorna och att man kanske kommer att krocka några gånger men sedan kommer det bli en allt mer självklar del av ens promenader i det offentliga rummet, säger Michaela Larsson. 

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Björkman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro