ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Michelle, 18, om gymnasievalet: "Plugga det du tycker är kul"

Anna Åslund · 12 Feb 2018
Uppdaterad 12 Feb 2018
Michelle Hög Neumann pluggar till bilmekaniker på Tyresö gymnasiums fordonslinje.

Michelle Hög Neumann pluggar till bilmekaniker på Tyresö gymnasiums fordonslinje. Foto: Mekonomen group


Det behövs tusentals nya bilmekaniker i Sverige men trots det söker allt färre ungdomar till fordonstekniska utbildningar på gymnasiet. Michelle Hög Neumann är en av dem som utbildar sig till bilmekaniker och enligt henne finns det flera spännande sidor av yrket som få känner till.

klar

Artikellänk är kopierad

Sverige behöver 5000 nya bilmekaniker för att kunna täcka upp för den akuta bristen på kompetens inom branschen, enligt siffror från Mekonomen group. I juni blir Michelle Hög Neumann från Stockholm en av dem som tar studenten från Tyresö gymnasiums fordonslinje med inriktning personbilsmekaniker. Hon var helt säker på vad hon ville plugga när hon sökte till gymnasiet.– När jag var i 15-årsåldern meckade jag mycket med min moppe som något år efter byttes ut till att mecka med bilar. Jag tycker att man ska plugga det man har intresse för, tycker är kul och där man hungrar efter kunskap. Att välja fordonslinjen kändes naturligt för mig, säger Michelle Hög Neumann.

Fordons- och transportprogrammet är ett av de största yrkesprogrammen i Sverige, men trots den stora bristen på kompetens i branschen söker allt färre till sådana utbildningar. Enligt Skolverket är ungefär 83 procent av de studerande på programmet män och Michelle tycker att det är tråkigt att det är så få kvinnor som utbildar sig.– Men jag hoppas att det kan vända i framtiden. Att branschen för tillfället är mansdominerad ska inte stoppa en från att försöka. Jag vet inte riktigt hur man kan få fler tjejer att välja yrkeslinjer, man kanske måste lyfta att det kan passa vem som helst så länge man vill lära sig och har intresse för yrket.

Efter studenten planerar hon att börja jobba på en gång. Enligt Michelle är det bästa med yrket som bilmekaniker att det aldrig går att bli fullärd.– Varje dag i skolan och på min praktikplats lär jag mig något nytt och intressant. Det svåraste är nog när felsökningen på en bil blir väldigt avancerad, det är kul men svårt.

Vilken är den vanligaste fördomen om yrket som bilmekaniker?– Att man behöver vara fysisk stark. Jag skulle säga att allt handlar om teknik och kunskap, säger Michelle.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Åslund
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro