ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Microsoft får ny vd – Gates kliver ner

TT-AFP · 4 Feb 2014
Uppdaterad 4 Feb 2014

Microsofts grundare Bill Gates kliver av som styrelseordförande. Samtidigt utses 46-årige Satya Nadella till ny vd, meddelar bolaget.

klar

Artikellänk är kopierad

Bill Gates slutar som styrelseordförande i Microsoft.
Bill Gates slutar som styrelseordförande i Microsoft.Foto: AP Photo/Keystone,Jean-Christophe Bott

Han har tidigare varit ansvarig för Microsofts företags- och molntjänster. Bill Gates blir kvar som rådgivare i bolaget.

Förre vd:n Steve Ballmer meddelade redan i augusti i fjol att han skulle lämna posten.

Ny styrelseordförande blir John Thompson.

Både Thompson och Nadella har förekommit i spekulationerna inför beskedet.

Microsoftaktien steg med en procent i förhandeln på beskedet.

Satya Nadella kommer att fortsätta att styra Microsoft i samma riktning som det senaste decenniet, enligt David Ives, analytiker på den amerikanska investmentbanken FRB Capital Markets. Nadella har arbetat inom företaget sedan 1992, främst med serverlösningar och på senare tid basat över företagets molntjänster – som ses som allt viktigare.

– Han är väldigt karismatisk, välkänd både internt och externt. Han var ett logiskt val, säger David Ives.

En del investerare hade hoppats att Microsoft skulle välja en person utifrån för att röra om i grytan. Att det i stället blev Nadella innebär att Microsoft snarare fortsätter på den inslagna vägen, tror Ives.

– Utmaningen är att bli en legitim spelare på mobilmarknaden med Nokia, att ta sig in på marknaden för surfplattor — där de varit sent in i matchen och att den största delen av omsättningen fortfarande kommer från Windowsfranchisen, som attackeras från såväl surfplattor som från molnmiljön, säger han.

Microsoft har en bred produktportfölj som sträcker sig från operativsystem, via sökmotorn Bing till spelkonsolerna i Xbox-serien. Men att Microsoft nu skulle försöka att sluta eller göra sig av med någon del tror inte Ives.

– Om en från utsidan hade kommit in hade det varit en större sannolikhet. Men med en från insidan skulle jag bli chockad, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

TT-AFP
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro