ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Microsoft köper Nokia och blir lite mer som Apple

Aron Andersson · 3 Sep 2013
Uppdaterad 3 Sep 2013
Nokia + Microsoft

Nokia + Microsoft


klar

Artikellänk är kopierad

Att Microsoft betalar nära 50 miljarder kronor för Nokias mobilavdelning är på ett sätt bara ett naturligt nästa steg i företagens nära samarbete. På mobilmarknaden har det gått knackigt för båda IT-jättarna den senaste tiden och Microsoft måste fortfarande göra något för att hävda sig mot Apples och Googles dominans, inte minst på appmarknaden.

Just detta är ett av skälen som Microsoft anger för affären, vid sidan av att tjäna mer pengar (ungefär 200 kronor mer per såld Nokialur) och att göra användarupplevelsen av en Microsoftmobil så ”förstklassig” som möjligt.

Det sistnämnda är självklart det viktigaste för att affären ska räknas som lyckad. Målet är att konsumenterna börjar välja Windows Phone framför IOS och Android. Men risken är att tillverkare som HTC och Samsung nu väljer bort operativsystemet, när Nokia favoriseras ytterligare.

Microsoft bedyrar att de vill ha flera Windows Phone-tillverkare på marknaden, men affären talar sitt tydliga språk: Microsoft satsar allt på ett kort. Det behöver inte vara så dumt. Denna affärsmodell har trots allt fungerat ganska bra för Apple och Iphone. Men det är onekligen intressant att detta är en helomvändning för Microsoft, raka motsatsen till hur företaget arbetat tidigare. En sådan radikal förändring, om den genomförs rätt, kan vara precis vad som behövs.

LITE SIFFROR: Det får Microsoft för sina pengar

7,2 miljarder dollar, som affären kostar Microsoft, motsvarar ungefär 48 miljarder svenska kronor.

33 miljarder av dessa täcker Nokias mobila enheter och affärer och resterande 15 miljarder går till att licensiera den finska mobiljättens olika patent. Där innefattas 8 500 designpatent och 30 000 ytterligare patent.

32 000 Nokia-anställda börjar jobba direkt för Microsoft. 18 300 av dessa kommer att arbeta med tillverkning.

56 000 fortsätter att jobba för Nokia efter affären.

8,7 miljoner enheter såldes av Nokia under andra kvartalet 2013, vilket utgör 3,7 procent av världens marknad av smarta mobiler.

Nokia stod för 81,6 procent av världens försäljning av Windows Phone-mobiler under samma period.

Microsoft tjänade under 10 dollar (66 kronor) per såld Nokia-mobil med Windows Phone före affären. Efter affären räknar de med att tjäna över 40 dollar (260 kronor).

Källa: Allthingsd.com.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro