ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Microsoft retar upp kinesiska surfare

Kristoffer Rengfors · 23 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Den som någon gång sett en piratkopierad version av Windows känner igen dialogrutan från Windows Genuie Advantage som nu upprör Kina.

Den som någon gång sett en piratkopierad version av Windows känner igen dialogrutan från Windows Genuie Advantage som nu upprör Kina. Foto: Montage: Metro Teknik


klar

Artikellänk är kopierad

Starka känslor har rörts upp i Kina över Microsofts senaste vapen i kampen mot piratkopiering. Den som inte har en "äkta" kopia av Windows installerat riskerar att bara få upp en svart skärm när datorn används.

I landet där en stor majoritet av de 200 miljoner datoranvändarna har installerat en piratkopia av Windows är det inte särskilt populärt att Microsoft nu börjat stänga av funktioner i datorer med piratkopierade Windows installationer direkt över nätet, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. – Varför är Microsoft anslutna direkt till min dator? Datorn är min! Microsoft har ingen rätt att styra min dator utan att jag gått med på det, skriver en arg kinesisk bloggare på portalen sina.com, enligt Reuters.Att använda datorer på internetkaféer i Peking har enligt Reuters blivit nästan omöjligt. Skärmar slocknar på var och varannan dator och kunderna blir allt mer upprörda.– Om  jag sitter och programmerar och datorskärmen bara blir svart så kommer jag förmodligen att förlora en massa information. Vem ska ersätta mig för den förlusten då?, undrar en besökare på ett internetkafé i Peking.Enligt den kinesiska advokaten Dong Zhengwei så beskrivs Microsoft nu som "den största hackaren i Kina", skriver China Daily.– Microsofts nya grepp kommer att orsaka stora problem för användarna, och enligt kinesisk lag kan de hållas ansvariga för att de bryter sig i folks datorer, säger Dong Zhengwei. Microsoft försvarar sitt antipiratprogram "Windows Genuine Advantage" genom att hävda att företaget måste få skydda upphovsrätten till sin mjukvara.– Syftet med programmet är att hjälpa våra kunder att avgöra om de har äkta mjukvara installerad på datorn, säger Microsoft i ett uttalande till Reuters.

Enkligt en rapport från Business Software Alliance beräknades ungefär 82 procent av all mjukvara i Kina vara piratkopierad förra året. Det ironiska i sammanhanget är att många kinesiska användare förmodligen inte ens reflekterat över att deras versioner av Windows är illegala kopior. Eftersom massproducering av piratkopior är så utbredd att den helt övertagit marknaden är de illegala programen mer norm än de "äkta".

Den 21 oktober firade Microsoft "Anti-piracy Day", en hel dag ägnad åt bekämpningen av pirakopiering.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro