ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Middag för 6 000? Gott!

Tomas Lundin · 29 Aug 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Metros reporter testar "Oysters and Pearls". Ostron, caviar och tapioca. Till det en Cuvée Prestige MV. Gött. 

Metros reporter testar "Oysters and Pearls". Ostron, caviar och tapioca. Till det en Cuvée Prestige MV. Gött.  Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

Mästerkocken Thomas Keller.
Mästerkocken Thomas Keller.

GÄSTSPEL. För sex tusen kronor får du, 8 000 Mamma Scans köttbullar, två flygbiljetter till USA tur och retur, eller en gourmetmåltid signerad Thomas Keller, USA:s främste kock, som just nu gästspelar på Fredsgatan 12 i Stockholm.Keller har gjort sig ett namn med krogarna "French Laundry" i vindistriktet Napa Valley och" Per Se" i New York City. Båda har belönats med tre stjärnor i restaurangbibeln Guide Michelin. F12 har fått tjata i fyra år på att få hit honom. Nu har han äntligen landat med en hel stab av kockar.Sammanlagt 240 personer kommer under tre kvällar att äta sig igenom en femtonrättersmeny, bestående av bland annat rökt stör, tryffel, hummer, duvbröst och årgångsviner. Prislappen på 6 000 kronor verkar inte avskräcka. Alla tre sittningar är fullbokade sedan länge.– Det handlar om vad det är värt. Du kan gå till McDonalds och betala fem dollar för att bli missnöjd, eller så kan du gå till French Laundry eller Per Se och betala 1 000 dollar för att bli nöjd. Det är upplevelsen det handlar om, säger Thomas Keller.Keller började sin bana som liten parvel i köket på mammas restaurang i Palm Beach innan han åkte till Frankrike. Där jobbade han som lärling på tio olika stjärnkrogar innan han flyttade tillbaka till USA i början av 1980-talet. 1994 startade han sin första krog i ett gammalt tvätteri. I dag driver han fyra krogar och ett bageri och har planer på att starta ett hotell.

Så smakade det

Metro sätter betyg på Thomas Keller och F12:s lunchmeny. Värt att påpeka/fotnot: Allt var fantastiskt. Globarna är bara grader i himmelriket!1. "Oysters And Pearls" – "Fine de Claire"-ostron med odlad störrom, pärltapioca och sabaione.Omdöme: En ganska mäktig förrätt med sälta som passar perfekt med ett glas champagne.

Betyg: ••••

2. Smörpocherad Nova Scotia-hummer med rökt bacon, selleristjälkar, majspudding och röd paprika-sirap.Omdöme: Baconsmulet ger shysst smak åt hummern, men grönsakerna och paprikasåsen stjäl faktiskt showen.Betyg: ••••

3. Chilensk Wagyo-biff med kantareller, vattenkrasse, sauce Bordelaise och krispig benmärg.Omdöme: Wagyo-kossan får enligt myten både öl och massage. Köttet smakar ljuvligt, liksom såsen och babykantarellerna. Märgshmallowen är mest konstig och drar ner betyget.

Betyg. ••••4. "Coffe and doughnuts" – Kanel- och sockermunk med Semifreddo-capuccino.Omdöme: Inte favorittippad på förhand, men kombinationen varm munk och kall kaffedessert visar sig oslagbar.

Betyg: •••••

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro