ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Migränmedicin gjorde blodet grönt

Tomas Lundin · 8 Jun 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

GRÖNBLODIG. Ett kanadensiskt operationsteam trodde kanske för en sekund att de opererade Mr Spock från "Star Trek" eller en förklädd ödla från tv-serien "V". Patientens blod var nämligen grönt, uppger BBC.

Nu var det inte fråga om en spetsörad Vulcan, utan om en helt vanlig människa som råkat ut för en märklig bieffekt av sin migränmedicin.

Fallet beskrivs av doktorerna i den ansedda läkemedelstidsskriften Lancet.

Fenomenet beror med största sannolikhet på att patientens röda blodkroppar färgats av svavel, något som kan hända om man tar för stora doser av migränmedicin med sumatriptan som aktiv ingrediens.

Mattias Linde, klinikchef på Cephalea Huvudvärkscentrum i Göteborg, har aldrig hört talas om ett liknande fall, trots att sumatriptan finns i bland annat den vanliga migränmedicinen Imigran.

– Det är en iakttagelse som är intressant på ett teoretiskt plan. Frågan är vad den har för betydelse. Jag har i alla fall aldrig hört talas om ett fall i Sverige, säger han till Metro.se.

En normal dos sumatriptan är 50–200 milligram maximalt tio gånger i månaden. Patienten i fråga hade intagit cirka 200 milligram dagligen under en tid, enligt BBC.

– Om man tar så höga doser är ju chansen så klart större för att  få biverkningar, säger Mattias Linde, som ser på nyheten om det gröna blodet med skepsis.

Patienten, som opererades för dålig blodcirkulation i benet, fick tillbaka den "mänskliga" blodfärgen efter några veckor.

Fotnot: Enligt Star Trek är Mr Spocks blod färgat av koppar, inte av svavel som i det här fallet.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro