ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Migranterna vill slippa tigga – säljer täljda träskedar

Karolina Skoglund · 27 Jan 2015
Uppdaterad 27 Jan 2015

EU-migranter i Strängnäs vill inte tigga. I stället har de täljt träskedar som de vill sälja för att dra in pengar. Nu får de draghjälp på Facebook.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Privat.

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Så tänkte Anders Duus när han fotograferade några EU-migranters hemgjorda träskedar som var till försäljning – och uppmuntrade sina kompisar att, liksom han själv, köpa dem.

– Det här är ett gäng EU-migranter som funnits i Strängnäs sedan i höstas. Sedan har de varit hemma en sväng över jul och nyår. Före jul sålde de julkransar med hjälp av en lokal eldsjäl, vilket gick jättebra. De visade på en väldigt stor arbetsvilja, säger han och fortsätter: 

– Så när de kom tillbaka efter jul och nyår hade de gjort träslevar på eget initiativ, som de nu säljer. Jag tog bara en bild och sa att jag ville ha hjälp med att köpa dem på Facebook, säger han. 

​​​​​​I skrivande stund har ​statusuppdateringen​ fått över 155 delningar och hundratals kommentarer i form av glada tillrop. Alla vill köpa EU-migranternas slevar, som Anders Duus​ ideellt hjälper till att distribuera. 

– I nuläget har jag fått över 400 beställningar. Så nu ska de börja baka och bygga fågelholkar också. Det är jättekul verkligen. 

Hur kommer det sig att du brinner så för det här? ​

– Grejen är att jag är en väldigt vanlig person. Jag är en kille som delar ett foto på internet. Jag bor i en liten stad och ser dessa människor varje dag. Jag gör det lilla jag kan. Jag tycker också att de gjort min stad till en trevligare plats och vill ge tillbaka. ​

Pia Blank Thörnroos, skattejurist på Skatteverket, menar att det är fullt lagligt att sälja träslevar på detta sätt. 

– Det är en hel vetenskap detta. Är det tjänsteinkomst kan man beskattas från första kronan men om man jobbar på eget bevåg och inte är långvarig i Sverige så ska man i så fall beskattas i det land man är medborgare i, utifrån det landets regler, säger hon och fortsätter:

– I det här får man ju bara vistas här i tre månader och det är dessutom inga stora pengar det handlar om.

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro