ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Migrationsministern: Inga fredade zoner för papperslösa

Frida Sundkvist · 5 Jul 2013
Uppdaterad 5 Jul 2013

I måndags fick papperslösa rätt till vård och skola i Sverige. Men migrationsministern vill inte ha några zoner där papperslösa är fredade.

klar

Artikellänk är kopierad

Panelen i domkyrkan i Visby. MIgrationsminister Tobias Billström näst längst till höger.
Panelen i domkyrkan i Visby. MIgrationsminister Tobias Billström näst längst till höger.Foto: Frida Sundkvist

– Polisen måste få göra sitt jobb, sa Tobias Billström under ett seminarium med bland andra ärkebiskop Anders Wejryd i domkyrkan i Visby.

– Det skulle vara svårt att ha fredade zoner eftersom vi har en ordning där polisen ska verka i vårt samhälle. Därför tror jag inte att det är en bra idé. Däremot håller polisen på att utarbeta föreskrifter för sitt verkställighetsarbete och det påverkar naturligtvis hur man påverkar i sådana situationer. 

Hur hänger det ihop med papperslösas rätt till vård och skola?

– Det faktum att vi har en ordning på plats från den 1 juli som innebär att människor som lever utan tillstånd i Sverige kan få tillgång till vård respektive skola, på de villkor som är fastlagda i lagstiftningen, förändrar inte det faktum att vi fortfarande har reglerad invandring till Sverige. Människor måste ha tillstånd för att vistas här. 

– Jag utgår från att man resonerar klokt och förståndigt när man tar fram sina föreskrifter. 

Vad migrationsministern menar med "klokt och förståndigt" är fortfarande oklart. Polisen har heller inte än utarbetat några föreskrifter som ska gälla för hur de avvisar personer som vistas i landet utan tillstånd. 

Vad är klokt och förståndigt?

– Jag har inte sett polisens föreskrifter som talar om hur man hanterar verkställighetsarbetet. Vilka principer som de kommer arbeta efter kommer de skriva in i föreskrifterna och så kan vi diskutera dem. 

– Polisen får naturligtvis tala om hur de tänker hantera sina föreskrifter, men dem har vi inte sett än.

Tobias Billström har tidigare hamnat i onåd hos statsminister Fredrik Reinfeldt för uttalanden om flyktingar. Bland annat talade han i en DN-intervju om sinnebilden av en människa som gömmer flyktingar är " en trevlig blond svensk dam i 50–60-årsåldern som vill hjälpa till".

– Men det är ju inte så. De allra flesta bor hos sina landsmän som inte alls är blonda och blåögda, sade han till tidningen.

I mars var migrationsministern emot regeringens reform att  papperslösa som bor i Sverige ska ha laglig rätt att gå i gymnasiet. Dagen därpå backade Billström från vad han sagt.

klar

Artikellänk är kopierad

Frida Sundkvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro