ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Migrationsverket: 444 fall av misstänkt människohandel 2017

Malin Jansson · 16 Jan 2018
Uppdaterad 16 Jan 2018
Två bulgariska medborgare lockade tio landsmän till Sverige med löfte om jobb. Men verkligheten var en annan. Här sov några av de som utnyttjades.

Två bulgariska medborgare lockade tio landsmän till Sverige med löfte om jobb. Men verkligheten var en annan. Här sov några av de som utnyttjades. Foto: Polisen


Antalet rapporterade fall av misstänkt människohandel inom Migrationsverket ökade med 30 procent under 2017. Många av offren har blivit utnyttjade på sin väg till Sverige. En växande problematik”, säger Kajsa Törnqvist Netz, samordnare på Migrationsverket.

klar

Artikellänk är kopierad

Migrationsverket upptäckte 444 fall av misstänkt människohandel under 2017 – en ökning med 30 procent i jämförelse med året innan. Över tre år räknat handlar det om en ökning med hela 300 procent.

En av orsakerna bakom utvecklingen handlar om att Migrationsverkets förmåga att hitta misstänkta fall blivit bättre. Det berättar Kajsa Törnqvist Netz, samordnare mot människohandel på Migrationsverket.

– Men tyvärr är det nog också så att det här är en växande problematik. Och det är en trend som inte bara syns i Sverige, utan också i andra delar av Europa, säger hon.

I nästan hälften av fallen misstänks offren ha blivit utnyttjade för sexuella ändamål. Majoriteten är kvinnor och många av dem kommer från Nigeria – en grupp som ökar för varje år som går.

De personer som Migrationsverket möter och misstänker är eller har varit utsatta för människohandel kommer från länder utanför EU. Många blir utnyttjade på sin flykt till Sverige. Idag finns en större koppling mellan människosmuggling och människohandel, berättar Kajsa Wahlberg, kommissarie på polisens nationella operativa avdelning, NOA.

– Människohandlare och människosmugglare arbetar ihop och utnyttjar varandras kriminella nätverk. Människohandel är en mycket lönsam verksamhet – för till skillnad från vapen och droger är detta en vara som du kan sälja om och om igen. En människa kan utnyttjas i flera år, säger Kajsa Wahlberg.

Sett till anmälda brott kan polisen dock inte se en lika drastisk ökning som Migrationsverket – antalet anmälda brott är ungefär detsamma som förra året enligt statistik från Brottsförebyggande rådet.

Orsaken är att anmälningar från Migrationsverket ibland blir omrubricerade som våldtäkt eller någon annan brottstyp. Dessutom är lagstiftningen komplicerad  och vissa av brotten har begåtts utomlands.

Enligt Kajsa Wahlberg finns dock ett stort mörkertal – en stor grupp kommer varken Migrationsverket eller polisen till känna. Vissa lever som papperslösa och vill därför inte bli identifierade. Andra lever under hot om att deras familjemedlemmar ska bli skadade om de vänder sig till polisen.

Det är något som Plattformen civila Sverige mot människohandel, vilka samordnar stödet från civilsamhället, har stor erfarenhet av.

– De kommer inte att vilja vara med i någon polisutredning om deras familjemedlemmar inte skyddas. Och detta handlar om reella hot. I ett fall var det ett barn som dödades när en kvinna gick med på att delta i en rättsprocess, säger Ninna Mörner på Plattformen civila Sverige mot människohandel.

Deras uppfattning går i linje med Migrationsverkets – människohandeln är en växande problematik och trycket på plattformens stödprogram ökar. Dit vänder sig också EU-medborgare där den enskilt största gruppen utgörs av rumänska kvinnor.

Ninna Mörner är kritisk till att det krävs en polisanmälan för att offret ska få någon hjälp.

– I de allra flesta fall försörjs hela hjälpinsatsen av civilorganisationerna. Bara en av fyra har kontakt med polisen och vi behöver mer resurser. Det finns goda skäl att rusta upp nu när vi upptäcker att det är så många som inte ryms i systemet.

Både Migrationsverket och Plattformen civila Sverige mot människohandel ser att allt fler hamnar i tvångsarbete. Något som Migrationsverket bland annat upptäcker i ärenden som rör arbetstillstånd. Trots att människohandel för sexuella ändamål utgör den största gruppen är tvångsarbete den kategori som ökar mest. Vanligast förekommande är detta i branscher som service, bygg och skönhet.

– Orsaken till att människohandeln ökar är ju för att det ofta är resurssvaga människor som blir utsatta, och vi ser fler sådana människor i samhället idag, säger Ninna Mörner.

pil
Antal fall av misstänkt människohandel

2014: 111

2015: 195

2016: 341

2017: 444

Källa: Källa: Migrationsverket*

pil
Form av exploatering bland fallen 2017

Sexuella ändamål: 213

Tvångsarbete: 161

Tiggeri: 15

Krigstjänst: 7

Andra ändamål: 44 (till exempel tvång att sälja droger eller begå stölder)

Oklart: 83

Källa: Källa: Migrationsverket*

pil
Andel kvinnor, män och minderåriga under 2017

Kvinnor: 256

Män: 188

Minderåriga: 107

Källa: Källa: Migrationsverket*

*Migrationsverkets interna statistik utgör ärenden där myndigheten vidtagit åtgärder enligt myndighetens rutinhandbok. Det innebär att en anmälan eller ett tips lämnats in till polisen och att kontakter tagits med socialtjänsten.

pil
Tidigare fall av människohandel

En 32-årig kvinna misstänks för att tillsammans med andra personer ha tvingat en kvinna från Nigeria att sälja sex i Malmö. Åklagaren begärde förlängt åtal den 5 januari och härvan väntas växa, berättar kammaråklagare Helena Ljunggren till Skånska Dagbladet. Den misstänkta kvinnan, som häktades i slutet av december förra året, kommer också från Nigeria. Parallellt pågår även undersökningar gällande penningöverföringar.

Två män från Bulgarien lockade tio landsmän till Sverige med löfte om byggjobb. När de kom hit tvingades de istället att tigga för att betala av sina skulder för resan till Sverige, och pengarna de samlade in fick de lämna ifrån sig. De två männen dömdes i slutet av november till flera års fängelse för människohandel. De utsatta männen ska ha bott under slavliknande förhållanden i en fallfärdig industrifastighet i Ljusnarsberg i Bergslagen.

Ett rumänskt par tog en minderårig flicka till Sverige med lovorden om ett städjobb – men istället tvingade de henne att sälja sex. Det var genom en hemsida på internet som kontakten med sexköpare förmedlades runt om i Mellansverige. Örebro tingsrätt dömde paret till tre års fängelse för människohandel juli 2016. Samtidigt dömdes två män för köp av sexuell tjänst.

Källa:  Källa: TT, Skånska Dagbladet, SVT Nyheter

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Jansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro