ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Migrationsverket hyllar Gotland efter lyckat flyktingmottagande

Julia Kimell · 17 Nov 2015
Uppdaterad 17 Nov 2015
Gotlänningen Therese Maurin är en av de som integrerar de ankommande asylsökande i samhället. Gotland har en ypperlig chans att öka sitt invånarantal.

Gotlänningen Therese Maurin är en av de som integrerar de ankommande asylsökande i samhället. Gotland har en ypperlig chans att öka sitt invånarantal. Foto:  Magnus Liljegren och Simon Maurin


I kväll beräknas ytterligare hundra asylsökanden anlända till Gotland – och gotlänningarna står redo att ta emot sina nya grannar. Det här är ett av de bästa välkomnanden jag varit med om under min tid på Migrationsverket”, säger Sebastian Varas Torres.

klar

Artikellänk är kopierad

På plats i Visby är Migrationsverkets team-ledare Sebastian Varas Torres, som normalt arbetar i Stockholm. Han har aldrig varit med om något liknande mottagande och vill rikta ett stort tack till gotlänningarna, någonting som Gotlands Allehanda var först med att skriva om.

– Allt funkar så bra. Det gotländska samhället och hela regionen är väldigt välkomnande. Vanligtvis är det vi som kontaktar landstingen men nu har det varit tvärtom. Redan i fredags bokade de om läkartider för att prioritera de nyanlända, och skolorna är jätteivriga att få nya elever. Det här är ett av de bästa välkomnanden jag varit med om under min tid på Migrationsverket, säger Sebastian Varas Torres till Metro.

En välkomstkommitté tog emot flyktingar som kom till ön förra veckan – en ö med sammanlagt 57 255 boende. Och under tisdagskvällen väntas ytterligare hundra flyktingar anlända till Gotland. Man söker ständigt efter nya boendeplatser.

– Under morgondagen blir det ett informationsmöte för allmänheten där man kan ställa frågor om verksamheten, berättar Charlotte Jacobsson som är presskommunikatör på Migrationsverket.

En av de som engagerar sig är Therese Maurin, som till vardags jobbar på Arbetsförmedlingen. Hon gör etableringsplaner för de som fått uppehållstillstånd. Målet är att de ska bli självförsörjande.

►LÄS MER: USA-stad får samma status som Visby

– Gotlänningarna ser en jättepotential i de nya invånarna och deras kulturer. Som ett exempel kan det öppnas restauranger med nya inriktningar när kockar flyttar hit. De asylsökande har enorm motivation och en imponerande vilja att få ett jobb även utanför det egna yrkesvalet.

När hon gick in i uppdraget i höstas var det många ensamma män som väntade in sina familjer. Nu har hon kunnat bevittna flera familjers återförening.

– Det är stort och sätter verkligen ens egna upplevelser i perspektiv, avslutar Therese Maurin.

►LÄS MER: Mohammed, 11, önskade sig uppehållstillstånd i julklapp – nu ska han utvisas

klar

Artikellänk är kopierad

Julia Kimell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro