ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Migrationsverket: Krånglig byråkrati tvingar asylsökande sova på gatan

metro · 13 Nov 2015
Uppdaterad 13 Nov 2015

Foto: Marcus Ericsson/TT


Migrationsminister Morgan Johansson konstaterade förra veckan att gränsen för hur många flyktingar Sverige klarar av att härbärgera är nådd. Nu kämpar Migrationsverket för att få till bostäder för de nyanlända, men byråkratin sätter käppar i hjulen.

klar

Artikellänk är kopierad

Boendesituationen är svår för flyktingarna och Migrationsverket kan inte längre garantera boenden åt flyktingarna.

– Läget ändrar sig verkligen från timme till timme. Det är omöjligt att säga hur helgen ser ut, säger Mikael Hvinlund, som är kommunikationsdirektör på Migrationsverket.  

På Migrationsverket jagar man nya bostäder för fullt – både via privata och kommersiella aktörer. Huruvida man klarar av natten och helgen är omöjligt att svara på. Boendekrisen blir allt mer akut, och det finns en överhängande risk att asylsökande kan få hamna på gatan i helgen.  

Migrationsverket själv har i perioder låtit folk bo i sin reception och i korridorsutrymmena, men nu har regler gjort att övernattning inte längre är tillåten.

– Det kommer nya asylsökande hela tiden, och vi får in nya platser hela tiden. Även om platser finns kan det vara svårt att få till tillstånden direkt. Vi kan få en upphandling om boendeplatser men så ska det till besiktningar, och ibland behöver vi till och med ansöka om bygglov för att göra nödvändiga justeringar, fortsätter Mikael Hvinlund.

►LÄS MER: MorganJohansson (S): Flyktingar får vara beredda lösa eget boende

Ett annat problem som kan uppstå är att försäkringsbolagen ibland höjer premierna för att asylsökande ska bo i lokalerna.

– Allt eftersom bränderna mot asylboende ökat har de blivit försiktigare. Ibland kan de ställa så höga krav på brandskydd att fastigheten i fråga hade behövts byggas om så mycket att det blir omöjligt. Då förlorar vi värdefulla boendeplatser.

Det är i slutändan kommunerna som tar beslut för hur många som får vistas och övernatta i en lokal. Familjer med barn kan tryggas en plats, men ensamma män står först i tur att hamna på gatan.

– Barnperspektivet går alltid i första hand. Så även för asylsökande med särskilda behov. Dessa grupper prioriteras.

►LÄS MER: Migrationsverket: "En kris – men inte för Sverige"

Har ni behövt tvinga ut någon frisk man på gatan för att en familj ska få plats?

– Nej, i det läget har vi inte hamnat än. Men de asylsökande har hamnat i ett otroligt utsatt läge, och det är en stor utmaning för oss alla att hjälpa till så gott vi kan. Jag upplever ändå att alla myndigheter gör vad de kan, avslutar Mikael Hvinlund, kommunikationsdirektör på Migrationsverket.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro