ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Migrationsverket prövar hungerstrejkares ansökningar

Tobias Andersson Åkerblom · 18 Aug 2014
Uppdaterad 18 Aug 2014

Migrationsverket tog i går emot ansökningar från flera av de hungerstrejkande palestinierna om ny prövning för uppehållstillstånd. Samtidigt ska ytterligare nio personer ha fått föras till sjukhus. Miljöpartiet: "Fruktansvärd limbosituation".

klar

Artikellänk är kopierad

Khaled Marouf, 29, och Nidal Lulu, 24, är två av de palestinier som hungerstrejkar i Göteborg. ”Var är hem? Gränspolisen kan inte skicka iväg oss och vi kan inte leva här?” säger Nidal.
Khaled Marouf, 29, och Nidal Lulu, 24, är två av de palestinier som hungerstrejkar i Göteborg. ”Var är hem? Gränspolisen kan inte skicka iväg oss och vi kan inte leva här?” säger Nidal.Foto: Tobias Andersson Åkerblom

På måndagen hade palestinierna på Olof Palmes plats i Göteborg strejkat i två veckor. Sammanlagt 17 personer hade då fått föras till sjukhus, enligt hungerstrejkarnas talesperson Mohammed, som inte vill stå med sitt hela namn i tidningen av säkerhetsskäl. Han uppger att flera av dem har börjat hallucinera och förlorat medvetandet. En person med hjärtproblem ska ha blivit inlagd på psykakuten.

– De ansåg att det han gjorde var ett självmordsförsök.

Demonstrationens polistillstånd gick ut i helgen, men förnyades på måndagen och gäller nu fram till 1 september. Samtidigt lämnade Migrationsverket i går beskedet att de skulle ta emot ansökan om så kallat verkställighetshinder från flera av de hungerstrejkande. Det innebär att ett ärende kan tas upp för prövning igen om nya omständigheter dyker upp.

– Man anser att man har nya omständigheter som inte tidigare har prövats och det kommer vi naturligtvis att titta på, säger Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson.

Samtidigt har flera organisationer kritiserat hanteringen av palestiniernas situation. Flyktinggruppernas riksråd kräver att de erkänns som flyktingar, Vänsterpartiet i Göteborg har krävt att de ska få stanna och Miljöpartiets talesperson i migrationsfrågor kallar situationen som de palestinier som sedan länge har fått beslut om avvisning, vilka inte kan genomföras, befinner sig i för en "fruktansvärd limbosituation". Hon planerar själv att komma till Göteborg och besöka dem till helgen. 

Partiet vill att de som inte kan utvisas ska få stanna efter två år. Nu kan de göra en ny asylansökan efter fyra år, då det gamla beslutet preskriberas. 

– Det är helt inhumant att låta människor leva år efter år med det hängande över sig, säger riksdagsledamoten Maria Ferm (MP), Miljöpartiets talesperson i migrationsfrågor.

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Andersson Åkerblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro