ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Migrationsverket: Kabul säkert för internflyktingar

David Peterson · 17 Sep 2018
Uppdaterad 17 Sep 2018

Foto: TT


Det är tillräckligt säkert i Afghanistans huvudstad Kabul för att vissa grupper ska kunna söka skydd där. Det skriver Migrationsverket i en ny rättslig kommentar.

klar

Artikellänk är kopierad

Den nya kommentaren kommer efter att UNHCR presenterade nya riktlinjer i augusti. FN-organet anser att Kabul i allmänhet inte är ett relevant eller rimligt internt flyktalternativ.

Men enligt Migrationsverket är våldet och det humanitära läget i Kabul inte tillräckligt allvarligt och omfattade för att myndigheten ska ändra sitt nuvarande ställningstagande. De anser att det inte finns något generellt hinder mot att verkställa avvisnings- och utvisningsbeslut till eller via Kabul. Men de skriver också att det alltid ska göras individuella bedömningar.

Ändrar inte beslut

Migrationsverket bedömning stödjer sig på en rapport som den europeiska asylmyndigheten EASO gjorde i juni i år. Enligt den rapporten är våldet i Kabul inte så allvarligt att en civilperson bara genom att vistas i området löper en verklig risk att utsättas för hot mot liv och lem.

Migrationsverket skriver också att situationen på många sätt är allvarlig i Afghanistan och i Kabul. Men enligt myndigheten har situationen inte har förvärrats på ett sådant sätt att de rättsliga ställningstagandet måste ändras.

Den finska migrationsmyndigheter valde att stoppa all utvisning till Kabul när UNHCR:s riktlinjer kom men de har nu återupptagit utvisningar till staden.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro