ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Migrationsverkets svar till de ensamkommande demonstranterna: Önskemålen kan inte tillgodoses

Hugo Ewald · 10 Aug 2017
Uppdaterad 10 Aug 2017

Sittstrejken mot utvisningar till Afghanistan fortsätter efter att den flyttats till Medborgarplatsen i Stockholm. I ett brev till demonstranterna skriver Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik att demonstranternas önskemål inte kan tillgodoses. Detta då konflikten i Afghanistan "inte nått en nivå där den drabbar alla i hela landet".

klar

Artikellänk är kopierad

Sedan i söndags demonstrerar ett stort antal personer i Stockholm mot Migrationsverkets utvisningar till Afghanistan. Sittstrejken, som framför allt genomförs av ensamkommande, attackerades av högerextrema under tisdagskvällen och kom senare under onsdagen att flyttas från Mynttorget till Medborgarplatsen i Stockholm.

Situationen har sedan dess varit lugn, och enligt polis ska det inte finnas några planerade motdemonstrationer, även om det i sociala medier talats om sådana.

– Vi ligger och bevakar sådant där på nätet, sedan får vi se. Det är inte säkert att det kommer in någon tillståndsansökan. Det kan bli spontant. Så vi följer den typen av kommunikation på nätet också, säger Stockholmspolisens talesperson Lars Byström till DN.

Enligt arrangörerna, Ung i Sverige, väntar man på att Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik ska komma och samtala med demonstranterna. Ett sådant besök har inte ägt rum, men DN har tagit del av ett brev Ribbenvik skrivit till demonstranterna. I brevet skriver han att Migrationsverket inte kan tillgodose demonstranternas önskemål, men att man följer utvecklingen i Afghanistan.

”Vår bedömning är att konflikten inte nått en nivå där den drabbar alla i hela landet, alltså den nivå som krävs för att alla som kommer därifrån har rätt att stanna. Det är också därför som vi inte har möjlighet att tillgodose de önskemål ni har om ett generellt beslut om att alla människor från Afghanistan ska få stanna i Sverige.”, står det bland annat i brevet.

Utrikesdepartementet, UD, avråder svenska medborgare från att resa till Afghanistan, men utvisningar till landet genomförs fortfarande. Tyskland stoppade i maj ut- och avvisningar till Afghanistan efter ett bombdåd, men Migrationsverket valde att göra en annan bedömning.

”I vårt senaste rättsliga ställningstagande konstaterar vi att det råder en inre väpnad konflikt i bland annat Kabul, med återkommande allvarliga attentat. Många asylsökande som kommer från Afghanistan får därför stanna i Sverige, men situationen är inte sådan att alla har rätt till skydd. Det görs alltid en individuell bedömning i varje enskilt ärende”, skrev då Migrationsverkets rättschef Fredrik Beijer i ett uttalande.

Under torsdagen inkom fyra anmälningar till Justitieombudsmannen, JO, mot polismyndigheten. Tre av dessa gällde sittstrejken som anmälarna ansåg var ”olaglig”.

”Folksamlingen med ockupanter skulle ha upplösts och samtliga som inte har rätt att vistas i landet på grund av avslag på sin asylansökan skulle internerats och avvisats från landet”, skriver en anmälare enligt DN.

Demonstranterna har fått tillstånd att hålla allmänna sammankomster från klockan 8 till 22 fram till den 23 augusti. Under onsdagen övernattade flera av demonstranterna, vilket fick polisen att upprätta en anmälan om brott mot ordningslagen, rapporterar TT. Man upplöser dock inte demonstrationen när sådana överträdelser äger rum.

– En allmän sammankomst har ett väldigt starkt skydd och för att vi ska kunna upplösa den krävs svårare oordning. Det krävs väldigt mycket mer än att man bara sitter kvar, och så ska det också vara om man tittar på regeringsformen, säger Lars Byström till TT.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro