ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Miiko Albornoz i Hamréns landslagstrupp

Gustaf Eriksson · 12 Dec 2013
Uppdaterad 12 Dec 2013
Uppgifter: Miiko Albornoz i Hamréns landslagstrupp

Uppgifter: Miiko Albornoz i Hamréns landslagstrupp


Han har dömts för sexuellt utnyttjande av barn. Men ändå ingår den 23-åriga MFF-spelaren Miiko Albornoz i Erik Hamréns landslagstrupp. – Det borde finnas alternativa spelare, säger Olga Persson på Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund.

klar

Artikellänk är kopierad

På torsdagseftermiddagen presenterade fotbollslandslagets förbundskapten Erik Hamrén truppen för vinterturneringen i januari. Laget brukar då vanligen bestå av yngre spelare från ligor i Norden.

Redan innan presentationen rapporteradeFotbollskanalen.se att Miiko Albornoz, som spelar i Malmö FF, ingår i Hamréns trupp. Redan tidigare i höstas var förbundskaptenen i kontakt med Albornoz för att berätta att landslaget var intresserat av honom. På Erik Hamréns pressträff stod det mycket riktigt klart att Albornoz får ta på sig landslagströjan.

23-åringen har hyllats för sitt spel i MFF. Men under en del av förra säsongen var han avstängd efter att han i februari dömdes för sexuellt utnyttjande av minderårig.

Svenska fotbollsförbundet har tidigare fått kritik för uttagningen av Alexander Gerndt, som dömts för misshandel av sin ex-hustru.

Gällande Miiko Albornoz anser dock förbundet att MFF:s avstängning är markering nog.

– Det är min skyldighet som förbundskapten att ta ut de spelare som jag tror kan lösa uppgiften bäst. Han är uttagsbar och jag behandlar honom precis likadant som alla andra spelare, säger Erik Hamrén. Men Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund, SKR, är starkt kritiska till beslutet. – Förbundet har inte hanterat den här frågan som vi önskar. De har ett gyllene tillfälle att väcka diskussion och markera att våld mot kvinnor och sexuellt våld mot barn är helt oacceptabelt. Men de har inte gjort det, de har bara slagit ifrån sig kritiken, säger förbundssekreteraren Olga Persson.

SKR anser att Svenska fotbollsförbundet har mycket att arbeta med i dessa frågor, borde internt och externt. – Vi önskar att förbundet och de andra spelarna skulle visa civilkurage och ledarskap och tala om vad de tycker. Att vara landslagsspelare är ett hedersuppdrag, och spelarna är förebilder för många unga män, säger Olga Persson.Är det fel att låta Albornoz och Gerndt spela i landslaget? – Jag tycker att det borde finnas alternativa spelare. Det är ett väldigt speciellt uppdrag att representera Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro