ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mikael är himmelsblå

Peter Herkel · 2 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011
Mikael Cronqvist och Petter Myhrman är bägge hängivna MFF-supportrar. Och hemmamatcherna inleds så gott som alltid på någon av supporterpubarna kring Möllevångstorget.

Mikael Cronqvist och Petter Myhrman är bägge hängivna MFF-supportrar. Och hemmamatcherna inleds så gott som alltid på någon av supporterpubarna kring Möllevångstorget. Foto: Stig-Åke Jönsson/MalmöBild


För MFF-anhängaren och supporterklubbsordföranden Mikael Cronqvist går klubben före allt – utom möjligen syskonbarnens dop

klar

Artikellänk är kopierad

MFF-supportrarna Emelie Larsson och Mikael Cronqvist laddar upp inför matchen mot Östers IF.
MFF-supportrarna Emelie Larsson och Mikael Cronqvist laddar upp inför matchen mot Östers IF.

– MFF mot Öster är en hundra gånger viktigare match än när Sverige mötte Tyskland i VM. Mikael Cronqvist, 35, sitter på Ölkafeét med kamraterna Petter, Ida och Emelie och laddar inför Malmö FF:s hemmamöte mot nästjumbon i allsvenskan. Han är vice ordförande för MFF support och älskar sitt himmelsblå lag mer än något annat. På sin högerarm har den två meter långe mannen tatuerat in de tre magiska bokstäverna. Förutom de mörka tubsockorna går alla hans plagg i favoritlagets färger. Samma klädkod gäller för kompisarna. – Landslaget är bara kul för sådana som kommer från småorter, fortsätter Mikael och får medhåll från sitt sällskap som i tur och ordning härstammar ifrån Skutskär, Hjärup och Åhus. HÄNGER RUNT "MÖLLAN" Det är här runt Möllevången som Malmöborna dricker de obligatoriska fatölen inför MFF:s hemmamatcher. Stadion ligger bara en Pildammspark bort. På Ölkafeét är stämningen uppsluppen. Alla tycks vara hej mors med varandra. Mikael Cronqvists bägare är för dagen fylld med te. Det blev visst lite väl många gravöl uppe i Gävle efter förlusten mot Gefle senast för den hängivne supportern. Han pluggar annars till lärare. Men över sommaren så upptar MFF hela hans vakna tid. Dagarna tillbringar han i organisationens butik vid Triangeln. Och hela hans umgängeskrets är nästan lika himmelsblå som han. Klockan närmar sig avspark. Ölhaken töms på gäster som promenerar de tio minuterna till arenan. Och väl på plats är det fullt ös direkt. Sveriges mest samordnade klack avverkar minst ett tiotal olika hejarramsor. Och man lånar melodier från bland andra Stevie Wonder och Beatles. Men stämningen förstörs plötsligt av en raket som avfyras rakt upp på ståplatssektionen. – Är du helt sjuk i huvudet, ryter Mikael och hytter med näven. JOBBAR MED ORDNINGEN Hans drygt 4 500 man starka supporterorganisation arbetar hårt för att få bort bråkstakarna från klacken. De som dras till våldet inom fotbollen är främst killar i övre tonåren som söker bekräftelse, enligt Mikael. – De går i gång på att ni tidningar skriver om dem när de slåss. Får de ingen uppmärksamhet så försvinner de, säger han. MFF-support hade nästan 6 000 medlemmar när hajpen kring laget var som störst. Men efter förra säsongens motgångar så har många försvunnit. Jävla medgångssupportrar, som Mikael kallar dem. ”VÄRSTA SORTEN" – De är den värsta sorten. MFF behöver oss som mest när det går knakigt, säger han. På planen trycker Malmö på för fullt men Öster försvarar sig beundransvärt. I 25 minuter orkar fansen hålla i gång skönsången, men övergår sedan till nervösa muttranden. Trots att brassen Junior sparkar in 1–0 för hemmalaget så har ståplatspubliken svårt att slappna av. Det dröjer till den sista matchminuten innan  Jonatan Johansson gör avgörande 2–0. Sällskapet försvinner sedan snabbt från stadion för att fortsätta kvällen på ölhaken runt ”Möllan”.

Här hänger fotbollssupportrarna i Malmö
Här hänger fotbollssupportrarna i Malmö
klar

Artikellänk är kopierad

Peter Herkel
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro