ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mikaelas idé ska minska matsvinnet

Lina Nyberg · 13 Maj 2012
Uppdaterad 13 Maj 2012

Hon tröttnade på att inte få ut all yoghurt från paketet. Då kom Mikaela Taraldsson, på en ny sorts yoghurttetra som gör det lättare att skrapa ur de sista dropparna ur paketet. Den 28 maj får hon pris i den nationella tävlingen Finn Upp.

klar

Artikellänk är kopierad

Mikaela Taraldsson designade en yoghurttetra med en perforering som gör  det möjligt att komma åt mer yoghurt.
Mikaela Taraldsson designade en yoghurttetra med en perforering som gör  det möjligt att komma åt mer yoghurt.Foto: Urban Brådhe

– Jag märkte hur mycket det slängdes och jag hann inte klippa upp yoghurtpaketet på morgonen, så då kom jag på att man kanske kunde dela på den, säger Mikaela Taraldsson, 13, som går i sjuan på Mälarhöjdens skola i Stockholm.

Med hjälp av en perforering likt den på tvättmedelspaketen, visar hon hur hon öppnar upp paketet, och kommer på så sätt åt yoghurten som annars skulle ha gått till spillo.

– Det kan vara upp till en deciliter, säger hon.

Tack vare sin uppfinning har hon blivit en av tjugoen pristagare i tävlingen Finn upp, en nationell uppfinnartävling för svenska högstadieelever.

– Min lärare Leila Zaier har varit ett jättestort stöd, säger Mikaela Taraldsson. 

Under prisutdelningen på Berns den 28 maj delas flera pris ut inom design, presentation och miljötänk. Vinnarna belönas med stipendier och erbjuds dessutom professionell hjälp om de vill utveckla sin idé.

klar

Artikellänk är kopierad

Lina Nyberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro