ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mild ränteresa _ men bopriserna kan rasa

Stockholm TT · 14 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

SBAB tror att Riksbanken höjer styrräntan till 3,0 procent i år och 3,75 under 2007 för att gå ned till 3,5 procent i slutet av 2008.

De rörliga boräntorna toppar på närmare 5 procent vid slutet av 2007. Avmattningsåret 2008 börjar Riksbanken lätta på penningpolitiken och boräntorna börjar vända nedåt.

Hushållens relativt milda ränteresa förklaras av ett lågt inflationstryck. -En stark produktivitetsökning gör att inflationstrycket är lågt trots att ekonomin växer. Eftersom inflationstrycket inte ökar så tror vi att det är ganska måttliga räntehöjningar som krävs från Riksbankens sida, säger SBAB:s chefekonom Barbro Wickman-Parak till TT. Rasrisk I SBAB:s huvudscenario fortsätter småhuspriserna att stiga fast i klart lägre takt än tidigare. Men i ett mindre sannolikt "riskscenario", med något brantare räntehöjningar och långsammare ökning av realinkomsterna, varnar man för att huspriserna vänder nedåt med omkring 1 procent under de två kommande åren. Dessutom kan tecken på en övervärderad husmarknad och fortsatt stigande energipriser få priserna att backa än mer.

Riksbanken höjer just nu räntan extra snabbt för att dämpa prisutvecklingen på bostäder och hushållens lust att låna. Skulle räntans kylande effekt slå över i minusgrader hoppas SBAB att räntevapnet kan användas även för att mildra en negativ utveckling. -Det finns vissa risker på bostadsmarknaden. Om de skulle realiseras hoppas vi att Riksbanken kan vara flexibel även åt det andra hållet. Nu är man flexibel och höjer räntan, vilket vi tror är klokt, för att inte få problem senare när det har skenat på för länge. Skulle det visa sig att räntan biter för starkt, ja då får man väl lugna ner sig, säger Barbro Wickman-Parak. Över 5 procent arbetslösa Sysselsättningen väntas öka med 110 000 personer under åren 2006- 2008. Men den öppna arbetslösheten beräknas bita sig fast över 5 procent. -Produktivitetsökningen är fortfarande ganska hög, då behöver man inte lika mycket folk för att producera. Och arbetskraftsutbudet ökar, fler kommer med i arbetskraften när de upptäcker att det är lättare att få jobb. Du har många som studerar lite längre för att de inte får jobb, nu går det ut och söker jobb, säger Wickman-Parak.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro