ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Militärerna poserade med lik

Viktor Bendz · 19 Apr 2012
Uppdaterad 19 Apr 2012

Foto: Scanpix


Nya läckor visar amerikanska soldaters makabra övergrepp på döda afghaner.

klar

Artikellänk är kopierad

Amerikanska soldater är inblandade i en ny skandal i krigets Afghanistan. Den här gången har fallskärmsjägare i flygvapnet poserat med döda afghaner. Det var under ett uppdrag att kontakta afghansk polis för att ta fingeravtryck och scanna regnbågshinnan på en upprorsman som utfört ett självmordsattentat som soldaterna skändade kroppen.

I stället för att undersöka liket började soldaterna ta makabra foton tillsammans med den döde mannen. Till exempel sära på hans ben och göra tummen upp.

När soldaterna några månader senare fick ett liknande uppdrag upprepades händelsen. Två soldater håller den dödes hand uppsträckt och långfingret rest. En annan lutar över den skäggige mannens lik och greppar hans hand. 

Bildläckan kommer när relationerna mellan USA och Afghanistan redan är ansträngda. I januari kom en video på soldater som kissar på afghanska lik, i februari brändes Koraner på en amerikansk militärbas och i mars gick soldaten Robert Bales bärsärkargång och mördade 17 personer i en afghansk by.

I Afghanistan har bilderna väckt starka känslor. Både hos president Hamid Karzai och Talibanerna.

– Vi fördömer det här i starkast möjliga ordalag. Det här är inte första gången som det sker. Vi har varit med om liknande händelser, omänskligt beteende, under de senaste tio åren, säger Karzais talesman Aimal Faizi till nyhetsbyrån AFP.

Talibanerna lovar hämndaktioner, uppger TT.

Se bilderna och läs mer i LA Times.

klar

Artikellänk är kopierad

Viktor Bendz
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro