ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Miljardär utan högre bildning

Peter Lindholm · 16 Aug 2014
Uppdaterad 16 Aug 2014
Ingvar Kamprad är en av världens fem rikaste män. Utbildning?  Handelsgymnasiet i Göteborg.

Ingvar Kamprad är en av världens fem rikaste män. Utbildning?  Handelsgymnasiet i Göteborg. Foto: Tomas Oneborg/TT


Går det att bli rik om man saknar högre utbildning? Ja, om du har talang, unika idéer, drivkraft och ett affärssinne som få. Här är fåtalet som med bara gymnasiebetyg lyckats bli bland de rikaste personerna i Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

Peabs grundare Erik Paulsson har bara folkskola i bakfickan och började sin verksamhet i tonåren med sophämtning på en traktor lånad av pappa.
Peabs grundare Erik Paulsson har bara folkskola i bakfickan och började sin verksamhet i tonåren med sophämtning på en traktor lånad av pappa.Foto: Pontus Lundahl/TT
Benny Andersson hoppade av skolan som 15-åring.
Benny Andersson hoppade av skolan som 15-åring.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Ägarna till lågprisvaruhuset Gekås i Ullared Torbjörn Bäck (mitten) och Thomas Karlsson (höger) har inga högre studier bakom sig heller.
Ägarna till lågprisvaruhuset Gekås i Ullared Torbjörn Bäck (mitten) och Thomas Karlsson (höger) har inga högre studier bakom sig heller.Foto: Anders Wejrot/TT
Daniel Ek, en av Spotifys grundare, påbörjade visserligen en utbildning i matematik på KTH, men hoppade av efter några månader.
Daniel Ek, en av Spotifys grundare, påbörjade visserligen en utbildning i matematik på KTH, men hoppade av efter några månader.Foto: Ingvar Karmhed/TT
Markus "Notch" Persson, mannen bakom den internationella succén Minecraft, har bara gått gymnasiet.
Markus "Notch" Persson, mannen bakom den internationella succén Minecraft, har bara gått gymnasiet.Foto: Paul Hennessy/All Over Press

Veckans Affärer räknade vid årsskiftet ut att vi hade 136 miljardärer i Sverige.  Majoriteten av landets rikaste personer var blivit förmögna för att de hade fötts i välbeställda familjer.

Med undantag för den allra rikaste: Ingvar Kamprad, 88 år, Ikeas grundare, som med sina 525 miljarder kronor är en av världens fem rikaste män.

Hans utbildning? Handelsgymnasiet i Göteborg.

Kamprad är inte ensam om visa att höga betyg inte behöver vara nyckeln till framgång.

Sten-Åke Lindholm, 73, Biltemas grundare och god för 3 miljarder, hamnade efter verkstadsskola vid svarven som 17-årig, men fick i lumpen gå i försvarets teknikerskola. Mer studier hade han inte råd med.

Byggföretaget Peabs grundare, bröderna Paulsson, Erik, 72, och Paul, 70, har bara folkskola i bakfickan och började sin verksamhet i tonåren med sophämtning på en traktor som de lånat av sin pappa. I dag har de 4 respektive 2,3 miljarder på banken.

Benny Andersson, 67, slutade skolan som 15-åring och har med framgångssagan ABBA komponerat till sig 1,3 miljarder.

Ägarna till lågprisvaruhuset Gekås i Ullared, Torbjörn Bäck, 50, och Thomas Karlsson, 49, med en förmögenhet på 1,7 miljarder vardera, har heller inga högre studier att skryta med.

– Vi kom direkt från skolan utan någon speciell utbildning. Nu är startsträckan så mycket längre och det är mycket mer komplext än det var på den tiden, har Thomas Karlsson berättat för Affärsvärlden.

Men än i dag finns det fortfarande några få undantag som klarat sig bra utan att plugga vidare och som, efter livets hårda skola, lyckats bli miljardärer.  

Erik Selin, 47, grundaren av fastighetsbolaget Balder, har endast gymnasieexamen med ekonomisk inriktning. Förmögenheten grundade han när han började handla med aktier som 14-åring. Har i dag 4 miljarder kronor.

Daniel Ek, 31, en av Spotifys grundare, påbörjade visserligen en utbildning i matematik på KTH, men hoppade av efter några månader. Ett beslut som i dag värderas till 3 miljarder.

Markus Persson, 35, som grundade Mojang och skapade dataspelet Minecraft, har endast gått medieprogrammet med inriktning tryckteknik på Tumba gymnasium. Sedan fick han 2,5 miljarder andra skäl till att göra annat än att läsa vidare.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro