ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Miljardär vill bilda nytt land för flyktingar i Medelhavet

Tomas Lundin · 4 Sep 2015
Uppdaterad 4 Sep 2015

Foto: All Over Press/TT


Miljardären vill köpa en ö – utropa dess självständighet och bjuda in flyktingar.

klar

Artikellänk är kopierad

Naguib Sawiris skickade tidigare i veckan ut ett meddelande på Twitter om att han ville köpa en ö av Grekland eller Italien. 

”Sälj mig en ö, jag utropar dess självständighet och inhyser migranterna och låter dem jobba med att bygga ett nytt land”. ► LÄS MER: Hon skänker hela sin riksdagslön till flyktinghjälp

För nyhetsbyrån AFP bekräftar Egyptens näst rikaste person att han är helt seriös med sitt erbjudande. Sawiris menar att det största problemet inte skulle vara att bekosta ön utan att få den erkänd som en stat och få igenom försäljningen med stöd av grekiska eller italienska lagar. 

Miljardären kommer att stå för de första tillfälliga bostäderna. Sedan skulle medborgarna i den nya önationen själva bygga bostäder, sjukhus, skolor och till och med universitet, skriver Egyptian Streets.

När tillståndet i hemländerna lugnat ner sig kan öborna välja att återvända eller stanna kvar och fortsätta bygga det nya landet. ► LÄS MER: Jonas ställde in företagets Italienresa – gav 400 000 till flyktingar

När Sawiris ifrågasattes på Twitter om varför han inte sjösatte initiativet i hemlandet Egypten sa han ”vi behöver tillåtelse för den egyptiska regeringen och det finns inga jobb i Egypten”. 

Den nya önationen skulle få namnet Hope, alltså ”hopp” på svenska.► SÅ KAN DU HJÄLPA TILL

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro