ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Miljardärens försvinnande är fortfarande en gåta

Stefan Wahlberg · 21 Maj 2014
Uppdaterad 22 Maj 2014

Finansmannen Carl-Erik Björkegren var en av Sveriges rikaste män. Efter en personlig konkurs på 1,3 miljarder kronor blev han dock en av Sveriges fattigaste – och ett av Sveriges mest uppmärksammade kriminalfall.

klar

Artikellänk är kopierad

Carl-Erik Björkegren hade en omfattande konstsamling och levde det goda miljardärslivet i offentlighetens ljus.
Carl-Erik Björkegren hade en omfattande konstsamling och levde det goda miljardärslivet i offentlighetens ljus.Foto: Per Björn

Det har nu gått 20 år sedan han försvann spårlöst.

– Allting tyder på att det var en indrivning som gick snett och att det var proffs som låg bakom, säger rikskriminalens tidigare chef Tommy Lindström.

Finansmannen Carl-Erik Björkegren kryddade sin tillvaro med bilar som Rolls Royce och Ferrari och hade en privat konstsamling med verk av bland andra Picasso, Monet och Chagall. I augusti 1989 höll han en storslagen inflyttningsfest för 600 gäster i ett av Sveriges mest exklusiva hus: Wennergrenska palatset på norra Djurgården i Stockholm.

Men mitt i denna lyx fanns ett stort problem: han levde inte bara på lånade pengar utan också på lånad tid. Carl-Erik Björkegrens personliga konkurs 1991 blev den största sedan Krügerkraschen; 1,3 miljarder kronor. Och det fanns många som ville ha tillbaka sina pengar i flera led.

Björkegren fortsatte dock att leva det goda livet även efter konkursen med allt från lyxvilla och fina bilar till egen butler. Var pengarna kom ifrån har aldrig kunnat utredas ordentligt men mycket tyder på att han levde på ”sitt goda rykte” och nya lån.

Den 2 juni 1994 försvann den då 73-årige Carl-Erik Björkegren spårlöst från sin sommarvilla i Skåne.

Polisens kriminaltekniker lyckades säkra spår efter någon som hade försökt bryta sig in i hans kassaskåp och det fanns tecken på slagsmål i villan. Men längre än så kom polisen aldrig trots enorma utredningsåtgärder.

– Först trodde vi att Björkegren hade försvunnit frivilligt, att han helt enkelt hade flytt landet, vilket vi också fick många tips om, säger kommissarie Börje Sjöholm vid länskriminalen i Skåne som i många år ledde utredningen.

– Men sedan förstod vi hur det låg till. Jag är helt säker på att han blev mördad och detta säger jag trots att vi aldrig har hittat vare sig hans kropp eller några egentliga spår som bevisar att han verkligen är död.

Tiden före försvinnandet hade Björkegren känt sig hotad och förföljd och det finns också vittnesmål om att han skulle ha förts bort i en stor, mörk bil. Uppgifterna är dock osäkra och det är ännu i dag inte klarlagt ens exakt när han försvann.

Klart är dock att han hade en bokad flygbiljett dagen därpå och att han hade stämt möte med sin advokat i Stockholm den 3 juni.

Rikskriminalens tidigare chef, Tommy Lindström som i dag är privat säkerhetskonsult, tror att Carl-Erik Björkegren var medveten om att han svävade i fara och att han försökte lösa situationen eller köpa sig mer tid.

– Det fanns många som hade anledning att vara förbannade på Björkegren. Det var stora pengar som stod på spel.

– Antag att fordringsägaren skickade några grabbar för att mjuka upp honom inför betalningen ... Jag tror absolut inte att syftet var att ha ihjäl honom, så får man ju inte tillbaka några pengar.

Men Björkegren var rätt gammal och hade dåligt hjärta. Plötsligt stod de kanske där med en död kropp och då gällde det att agera iskallt för att bli av med den.

Utredningen om Björkegren fyller i dag åtta tjocka pärmar på polishuset i Helsingborg. Många personer är förhörda men ingen har delgetts misstanke om brott. Kommissarie Börje Sjöholm:

– Vi hade ju en teori om att Björkegrens butler var inblandad. Det var en ohederlig typ som var dömd för flera bedrägerier. Vid förhör berättade han sådant som verkade osannolikt men det räckte aldrig för att kunna delge honom någon misstanke om brott.

Tommy Lindström tror dock att det var starkare krafter än så inblandade:

– Butlern kanske hade ett finger med i spelet men det är proffs som ligger bakom. Annars skulle kroppen ha hittats förr eller senare. De som mördade Björkegren har varken gripits av panik eller sjabblat när de har stått där med en död kropp. Den ligger nog väl nedgrävd.

I dag, 20 år senare, är det många år sedan som det kom in något tips.

– Det har varit helt tyst länge nu. Utredningen finns ju här men alla spår är körda i botten.

Det misstänkta mordet på Carl-Erik Björkegren kommer aldrig att preskriberas.

Carl-Erik Björkegren gjorde sig  känd som en charmig man.
Carl-Erik Björkegren gjorde sig  känd som en charmig man.Foto: TT

Konsten skulle betala skulderna

Carl-Erik Björkegren föddes 1920 i ett köpmannahem i skånska Eslöv. Han studerade ekonomi, arbetade inom näringslivet och fick 1953 en tjänst som kamrer vid industriföretaget Sandvik. Han steg i graderna och blev finanschef och vice vd.

År 1980 sa han upp sig för att starta eget. Han satsade sitt sparkapital på aktier och fastigheter. Han lånade och investerade och på ett decennium hade han byggt upp en personlig förmögenhet på 2,5 miljarder kronor.

Han gjorde sig känd som en charmig och begåvad man som levde det goda miljardärslivet i offentlighetens ljus. I början av 1990-talet befann han sig dock i lånetrombens öga och stormen drev honom till högre höjder, högre vinster – och större lån. Och plötsligt gick luften ur marknaden.

I januari 1991 begärde Carnegie Fondkommission ett av Björkegrens bolag i konkurs. Hans konto var övertrasserat med 45 miljoner kronor. Detta blev början till slutet och bolag efter bolag i Björkegrensfären föll för att slutligen ta med sig moderbolaget Betula i graven.

Carl-Erik Björkegren försökte täcka sina skulder genom att sälja sin konstsamling. Han hade gått i personlig borgen för många av bolagens lån och den 30 september 1991 försattes han i personlig konkurs på begäran av finansbolaget Nyckeln.

Formellt fanns det 27 fordringsägare på konkursboet men många fler drabbades i senare led.

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Wahlberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro