ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Miljardärerna tävlar om internet i rymden

Tomas Lundin · 19 Jan 2015
Uppdaterad 20 Jan 2015
Elon Musk vill bygga internet i rymden. Precis som ...

Elon Musk vill bygga internet i rymden. Precis som ... Foto: TT


klar

Artikellänk är kopierad

Virgins Richard Branson och ...
Virgins Richard Branson och ...Foto: TT
Google, som kollar på att erbjuda internet från luftballong.
Google, som kollar på att erbjuda internet från luftballong.Foto: TT
Facebookgrundaren Mark Zuckerberg som får konkurrens av ärkekonkurrenten ...
Facebookgrundaren Mark Zuckerberg som får konkurrens av ärkekonkurrenten ...Foto: TT

IT-miljardären Elon Musk vill bygga ett nätverk av satelliter som ska ge nätuppkoppling varsomhelst på jorden. Pengarna vill han använda till att bygga en stad på Mars.

Planerna avslöjades under ett privat event i Seattle i fredags. Hundratals, kanske tusentals, satelliter fungerar som routrar som skickar och tar emot information från datorer, mobiler och surfplattor uppifrån. Signalen skulle kunna tas emot varsomhelst i världen och erbjuda höghastighetsinternet till glesbefolkade områden, även i länder där nätet begränsas av myndigheter.

Miljardären tänker börja med att avsätta 60 personer som ska arbeta med projektet men så småningom kan siffran stiga till 1 000, skriver The Telegraph

I slutändan är Musks mål att skicka en expedition till Mars och satellitnätverket hoppas han ska kunna finansiera den privata rymdresan. 

Men det är trångt i atmosfären. En annan utstickande miljardär, Richard Branson, har redan startat ett projekt där han vill erbjuda internet från 648 mikrosatelliter i omloppsbana, Google har planer på att använda varmluftsballonger och Facebooks Mark Zuckerberg har börjat kika på jättedrönare, satelliter och laser för att göra samma sak. 

Sydafrikafödde Mush skapade sin förmögenhet med nätbetalningsföretaget Paypal och startade senare elbilsföretaget Tesla som nu är i framkant när det gäller utvecklandet av elbilar. Hans rymdföretag SpaceX har kontrakt om att leverera material till rymdstationen 

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro