ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Miljarder gav fler chefer och färre poliser

Anders Göransson · 26 Mar 2013
Uppdaterad 26 Mar 2013
Miljarder gav fler chefer och färre poliser

Miljarder gav fler chefer och färre poliser Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Alliansregeringens miljardsatsning skulle ge fler poliser på gator och torg. Men av de nya poliserna är över hälften chefer, visar en granskning.

Mellan 2006 och 2012 ökade antalet poliser i Sverige med 14 procent, till totalt 19 890. Under samma period fördubblades antalet chefer i kåren, skriver tidningen Riksdag och departement.

Därmed är i dag var åttonde polis i ledningskompetens och har personalansvar – att jämföra med var  fjortonde 2006.

Oscar Lundin, analytiker på Rikspolisstyrelsens HR-avdelning, tror att en del av chefsökningen kan förklaras av att statistiken från 2006 inte är helt tillförlitlig. Men samtidigt finns en uttalad ambition att fördela befogenheter ut i organisationen.

– Man ska inte ha personalansvar för alltför många personer, särskilt inte i den yttre verksamheten. Och en stor andel av de nya cheferna ingår samtidigt i den vanliga verksamheten som yttre befäl eller gruppchefer. säger han till Metro.

Under det senaste året, mellan 2011 och 2012, minskade antalet poliser i kärnverksamhet med 484, medan antalet chefer ökade med 121, enligt polisens egen årsredovisning.

– Det är naturligtvis åt helvete. Polisen ska vara konstruerad som en gammaldags sopkvast, med en stor anläggningsyta mot golvet. I stället ser organisationen ut som ett omvänt timglas, säger polisprofessorn Leif G W Persson.

Enligt honom är det i praktiken mindre än hälften av poliserna som arbetar med kärnverksamheten: utryckning, upprätthållande av lag och ordning på gatorna samt utredning av grova brott.

– Fan vet vad de andra gör egentligen. Det är i alla fall inte polisverksamhet.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro