ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Miljarder ska få tågen att gå i tid

Leif Oldenburg · 31 Aug 2011
Uppdaterad 31 Aug 2011
Alliansen i Citytunneln.

Alliansen i Citytunneln. Foto: Klara Leo


Satsning på infrastruktur. Men en vinter utan kaos kan Trafikverket inte lova. Underhållet av stora delar av landets trafiknät är eftersatt”.

klar

Artikellänk är kopierad

Fem miljarder extra till järnvägar och vägar. Så mycket vill regeringen satsa på trafiknätet de kommande två åren. Men inte ens med de nya miljarderna i ryggen kan Trafikverket lova en vinter utan snökaos. – Det kan ingen garantera. Men satsningen ligger i nivå med vad vi har begärt, säger verkets generaldirektör Gunnar Malm. Regeringens nya satsning presenterades vid en presskonferens i går. Erfarenheterna av de två senaste vintrarnas snökaos är dystra. – Det är ingen hemlighet att underhållet av stora delar av landets trafiknät är eftersatt, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M). Merparten av miljarderna ska satsas på stor-stadsområdena för att undvika ett nytt pendlingskaos. Även viktiga godsstråk prioriteras. Totalt går 3,6 av de 5 miljarderna till järnvägstrafiken. Vägarna får 1,4 miljarder. Ingen i regeringen ville precisera hur många nya arbetstillfällen som skapas. Partiledarna talade svävande om ”ett par tusen nya jobb”. Före presskonferensen hade alla fyra gjort ett snabbt studiebesök på Citybanan som till stora delar byggs av utländska underentreprenörer. – Men den här typen av satsning ger svenska jobb, poängterade näringsminister Maud Olofsson (C). Vilka projekt som ska få del av miljarderna bestäms av Trafikverket.

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro