ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Miljardkonst bytet vid stor konstkupp

TT · 11 Feb 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Pojke i röd väst av Cézanne. 

Pojke i röd väst av Cézanne.  Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Greve Lepic och hans döttrar av Edgar Degas.
Greve Lepic och hans döttrar av Edgar Degas.
Vallmoäng nära Vétheui av Claude Monet.
Vallmoäng nära Vétheui av Claude Monet.
Blommande kastanj av Vincent van Gogh.
Blommande kastanj av Vincent van Gogh.Foto: Scanpix

Fyra impressionistiska mästerverk tillsammans värda över 1 miljard kronor stals när ett privat museum i Zürich rånades.Konstverken av impressionisterna Cézanne, Degas, van Gogh, och Monet ur schweiziske industrimannen Emil Bührles samlingar stals av tre beväpnade rånare på söndagskvällen.Rånarna ska ha hotat en säkerhetsvakt med pistol för att ta sig in i museet, en halvtimme före stängning.En av männen tvingade personalen att lägga sig på golvet medan de andra två tog konstverken. Därefter lastade de tavlorna i en vit bil och körde mot förorten Zollikon, sydväst om Zürich, och har inte setts till därefter.– Vi talar om det största rånet som någonsin ägt rum i Schweiz, möjligen i hela Europa, sade polisens talesman Mario Cortesiesm vid en presskonferens på måndagseftermiddagen. De fyra stulna tavlorna är: Vallmoäng nära Vétheui av Claude Monet (1879), Greve Lepic och hans döttrar av Edgar Degas (1871), Blommande kastanj av Vincent van Gogh (1890) och Pojke i röd väst av Paul Cézanne (1888). Det sammanlagda värdet är motsvarande drygt 1 miljard svenska kronor.Rånet skedde bara dager efter det att två Picassomålningar värda 29 miljoner kronor stals från ett kulturcenter i östra Schweiz.Enligt museets chef, Lukas Gloor, är tavlorna så välkända att det är omöjligt att sälja dem på den öppna marknaden. Han uteslöt inte att det kommer att komma krav på en lösesumma för att få tillbaka tavlorna, men sade att hittills hade ingen sådan begärts.En belöning på 100 000 schweiziska franc (nästan 600 000 svenska kronor) erbjuds till den eller de som har information som leder till att taveltjuvarna grips.Emil Bührle skapade sig en förmögenhet genom ammunitionsfabriken Oerlikon-Bührle, som sålde sina produkter till båda sidor under andra världskriget. Han började samla på impressionistverk under 1930-talet, men det var efter krigets slut som de flesta av hans inköp av nyckelpersoner från den viktiga konstperioden gjordes.Museet öppnades 1960 och har mer än 200 konstverk i sina samlingar. Bland dessa finns exempelvis sju verk av van Gogh, lika många av Cézanne, sex av Degas och fem av Monet.

Expert: Tavlorna omöjliga att säja

– Att sälja de här verken på den öppna marknaden är för all framtid kört, säger Andreas Rydén, chefsintendent vid Stockholms auktionsverk. – Då återstår två alternativ, säger han. Antingen ägnar sig de här rånarna åt så kallad "art-napping", det vill säga att de stjäl konstverken för att pressa ägaren eller dennes försäkringsbolag på pengar. Alternativet är att det handlar om ett beställningsarbete åt någon som i all hemlighet vill ha konstverken i sin ägo.– Dessbättre är sådant ganska sällsynt, men det förekommer, säger Rydén. Han säger att de stulna konstverken är mycket svåra att värdera.– Det är väldigt sorgligt de här. Det rör sig om mästerverk av en fantastisk dignitet som är mycket sällsynta på marknaden. När de kommer ut är det nästan svårt att finna ett tak, säger Rydén.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro