ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Miljön leder till nya jobb

Jonas Andersson · 4 Dec 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

NYA ARBETSUPPGIFTER. Miljöfrågorna kommer att leda till förändrade arbetsuppgifter för många yrkesgrupper. De kommer rentutav att leda till helt nya yrken. Detta tror Anna-Karin Härd, marknadsansvarig på Stockholms Miljöcenter och ordförande i Riksförbundet för kvalificerad yrkesutbildning.- Inom byggbranschen har energifrågan växt sig betydligt starkare på senare år. Det är en effekt av miljötänkandet. Men det pratas även mycket om inomhusklimatet. Man arbetar mycket med att få bra luft inomhus, säger hon.Stockholms Miljöcenter erbjuder både kvalificerade yrkesutbildningar och uppdragsutbildningar med miljöinriktning.

Anna-Karin Härd säger att miljöfrågorna alltmer integreras i de redan existerande yrkena. De som utbildas inom VVS i dag är till exempel mycket mer miljömedvetna än sina föregångare.- Att spara vatten är till exempel viktigt. Det är något som företag och kommuner ställer krav på för att kunna uppfylla sina miljöpolicies.Samtidigt skapas det nischyrken där miljöfrågorna står i centrum, enligt Anna-Karin Härd. Ett exempel på en relativt ny yrkesgrupp är de som sysslar med energiinventering. De är konsulter och studerar till exempel företagens energiförbrukning och funderar över hur kostnaderna ska kunna sänkas. Titlarna för de som sysslar med energiinventering varierar, en del kallar sig till exempel energiutredare,- De kommer starkt nu och går hand i hand med elpriset, säger Anna-Karin Härd.Hon säger även att EU-direktivet om att hus ska energideklareras ökar efterfrågan på energiexperternas kunskaper.

Maija Vadzis, karriärvägledare på Lunds tekniska högskola (LTH), säger att det nu för tiden ställs krav på att civilingenjörer och arkitekter som utexamineras ska ha kunskaper i bland annat resurshushållning. LTH har ett relativt nytt specialprogram för ekosystemteknik. Studenterna kan där välja olika inriktningar, till exempel energisystem och vattenresurshantering. Enligt Maija Vadzis har det funnits gott om jobb för de som har gått ut programmet.- Jag tror att efterfrågan på personer som är duktiga på att lösa miljöproblem kommer att öka, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro