ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Miljonfusk hotar nätpokersajterna

Andreas Jelvefors · 13 Sep 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Avancerat pokerfusk gör det allt svårare att vinna för Sveriges drygt 300 000 svenska pokerspelare på internet. Spelbolagen vill tysta ned problemet. Och polisen kan knappt göra något.

Miljonrullningen på pokersajterna gör fuskarna allt mer avancerade.– Jag känner en person som tidigare i år blev blåst på en miljon kronor. Ett spionprogram hade skickats in i hans dator som under spelets gång tog en skärmdump sex gånger i minuten. Programmet skickade över dumparna till hans motspelare, som därmed såg hans kort helt öppet. Det finns garanterat fler drabbade, säger Dan Glimne, spelexpert och författare.

Ett annat sätt att fuska som är svårare att värja sig mot, är så kallad "collusion". där två eller flera spelare går samman och lurar andra vid samma spelbord. Detta förekommer främst på höga insatsnivåer, och spelbolagen kämpar med att hitta vägar att avslöja det otillåtna samarbetet.Collusion sker genom kommunikation över exempelvis MSN där fuskarna berättar för varandra vad de har på handen, och lägger upp gemensamma strategier för att lura övriga kring bordet under spelets gång.

I dag finns enligt Glimne till och med dataprogram som sköter pokerspelandet automatiskt, så kallade "bottar". Bottarna drar spelar och drar in pengar medan den fiktive spelaren exempelvis kan titta på TV. Men enligt Glimne är bottar ännu inte tillräckligt bra för att klara spel på proffsnivå.

Tror du fusket på internetsajterna är ett hot mot spelbolagens fortsatta verksamhet?– Kanske,men internetsajterna jobbar hårt med motåtgärder säger Dan Glimne.

Så skyddar du dig

Spionprogram:Brandvägg i datorn, ett fullgott antivirusskydd och kontroll på innehållet i inkommande e-post.Bottar:Chatta med medspelarna."Bottar" kan inte svara. Men risken finns att den som använder sig av botten sitter med och följer spelet och därmed svarar.Collusion:Vid misstanke om olovligt samarbete ska man genast kontakta spelbolagets säkerhetsavdelning som kan stänga av misstänkta fuskare.Var vaksam om samma spelare ofta dyker upp vid samma bord

Alla fuskare stängs av

Spelbolaget Betsson uppger att man i genomsnitt stänger av två till fyra svenska pokerspelare i veckan på grund av fusk. Svenska Spel hart sedan förra året helt eller tillfälligt stängt av cirka 300. Men tydligare än så vill inga spelbolag vara när det gäller pokerfuskets omfattning. – Vi vill av konkurrensskäl inte offentliggöra några siffror, men vi stänger av kunder av olika anledningar, säger Dan Vikman, informationschef på spelbolaget expekt.com.

Spelbolagen uppger att man har dataprogram för att avslöja fusk, exempelvis så kallad ”collusion”. – Fusketoderna blir allt mer avancerade och jag tror det är en tidsfråga innan pokern på nätet är död, säger en pokerspelare som Metro talat med och som medger att han regelbundet fuskar.Flera spelbolag medger att mycket aldrig polisanmäls.– Vi får anmälningar ibland. Jag tittar på dem. Men tyvärr är man ganska anonym över internet och då är förutsättningarna dåliga för en lösning, säger Harald Runge, chef för bedrägeriroteln i Malmö.

klar

Artikellänk är kopierad

Andreas Jelvefors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro