ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Miljonkostnader när ligor tävlar

Johan Mårtensson · 23 Okt 2012
Uppdaterad 23 Okt 2012
Helsingborg är den värst drabbade staden i Skåne när det kommer till klotter. Här några bilder från platser runt om i staden.

Helsingborg är den värst drabbade staden i Skåne när det kommer till klotter. Här några bilder från platser runt om i staden. Foto: Helsingborgs stad


Anmälningarna om nedklottrade portar, fasader och tåg har ökat kraftigt i Skåne. Ofta ingår klottrarna i organiserade ligor som tävlar mot varandra och förstör för miljoner, enligt polisen.

klar

Artikellänk är kopierad

Antalet anmälda fall av klotter har ökat med 50 procent i Skåne det senaste året, visar siffror från Brottsförebyggande rådet. Helsingborg toppar statistiken. 

– Det handlar om professionella klottrare som har det som livsstil, säger Håkan Plönning, kommissarie vid Helsingborgspolisen.

Mellan januari och september i år har 2 414 klotteranmälningar gjorts i Skåne, varav nästan 900 i Helsingborg. Enligt Plönning brukar klottrarna planera sina aktioner noggrant. De gör skisser och väljer med omsorg vilken plats som ska vandaliseras. 

– Det finns ett poängsystem hos klottrare. Tågvagnar ger till exempel en annan status än vanliga väggar. Det har till och med hänt att klottrare dragit i nödbromsen, sprungit ut ur tåget och klottrat ner det, säger han. 

Enligt honom har flera misstänkta klottrare gripits den senaste tiden. Genom nätspaning får polisen ledtrådar om vad som är på gång.

– Vi får information via Facebook och andra sociala medier. Bäst är ju att ta klottrarna på bar gärning, säger Plönning.

En viktig förklaring till att anmälningarna ökat i Helsingborg är polisens och kommunens storsatsning mot klotter, då allt anmäls direkt, enligt Plönning. Han får medhåll av Milan Mlinac, tekniker på stadsbyggnadsförvaltningen vid Helsingborgs stad, som menar att problemet nu börjar minska.

– Vår policy är att klotter ska tas bort inom tre dagar. Situationen har blivit bättre nu eftersom vi jobbar så aktivt, säger Mlinac.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro