ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Miljonskatt hittades mitt i Veckans brott”-studion

Tobias Berg · 17 Feb 2015
Uppdaterad 17 Feb 2015
Peter Pluntky tror att skrivmaskninen kan vara värd så mycket som en miljon kronor.

Peter Pluntky tror att skrivmaskninen kan vara värd så mycket som en miljon kronor. Foto: Skärmdump / svt.se


En uppmärksam tittare ringde in och tipsade Veckans brott om dyrgripen som fanns dold mitt bland studions rekvisita

klar

Artikellänk är kopierad

Det var efter förra veckans avsnitt av Veckans brott som antikrundans expert Peter Pluntky ringde in och tipsade om den dolda skatten han upptäckt medan han tittade på programmet, skriver svt.se. Det han fått syn på visade sig vara en liten och väldigt ovanlig skrivmaskin som stod bakom Leif GW Persson.

– Efter hand kom kameravinklar så man såg lite bättre. Då tänkte jag att vad i himmelens frid, vad har den där att göra? Det är ofattbart, berättar antikexperten för svt.se.

Det visade sig att skrivmaskinen var ett av bara 40 exemplar av världens första seriebyggda skrivmaskinen. Maskinen det rör sig om är dansken Rasmus Malling-Hansens skrivkula, tillverkad på 1870-talet, som enligt Peter Pluntky är att betrakta som skrivmaskinernas ”Heliga Graal”.  Prislappen tror Peter Pluntky ligger på kring en miljon kronor.

– Den är väldigt intressant därför att den är oöverträffad när det gäller hastighet. 800 nedslag i minuten, det kan inte ens du klara på ditt tangentbord hemma på datorn, säger Peter Pluntky till Leif GW Persson när de tillsammans inspekterar föremålet.

Hur maskinen hamnat bland SVT:s rekvisita är det dock ingen som säkert vet. Enligt Kjell Björk, chef för Magasin 4 som förvaltar SVT:s rekvisita, är det en gåva från en okänd kund. Klart står dock att den inte längre kommer hyras ut som rekvisita. Veckans brotts programledare Camilla Kvarntoft säger dock att hon inte skulle sakna den om den försvann från studion.

– Nej, eftersom jag inte hade lagt märke till den innan, så det kan jag ju inte påstå. Men det är ju fortfarande en öppen fråga vad som ska hända med den, säger Camilla Kvartoft till svt.se.

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Berg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro