ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Miljonslöseri på preparat mot benskörhet

Stockholm TT · 12 Okt 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Den klassiska kombinationen av D-vitamin och kalcium förhindrar inte benbrott hos hemmaboende kvinnor under 80 år. Däremot kan den öka risken för njursten, visar en ny vetenskaplig granskning från Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) som utreder vårdens behandlingsmetoder. -Nya undersökningar visar att i dag skriver läkarna ut vitamin D och kalcium delvis på ett ineffektivt sätt. En betydande del ges till grupper där studier inte visar någon nytta med behandlingen, säger Bo Freyschuss, som är endokrinolog och projektledare på SBU. Samtidigt som många kvinnor tar preparaten i onödan, skulle de kunna göra nytta om de i större utsträckning skrevs ut till äldre kvinnor och kanske även till äldre män, enligt SBU. Det finns starka vetenskapliga belägg för att kosttillskotten kan förhindra benskörhetsfrakturer hos kvinnor över 80 år som bor på institution. I dag får 14 procent av kvinnorna över 80 år vitamin D och kalcium på recept, vilket kan jämföras med att cirka en tredjedel, 30 procent, i åldersgruppen tros ha för låga nivåer av D-vitamin.

Orsaken till att bara de äldsta verkar ha nytta av behandlingen är inte helt klarlagd. -Det skulle kunna hänga samman med att de allra äldsta oftare lider brist på D-vitamin, har andra sjukdomar och är mindre fysiskt aktiva, säger Bo Freyschuss. Han hoppas att rapporten kan leda till att de onödiga ordinationerna på preparaten minskar i Sverige och de att i stället skrivs ut till dem som verkligen behöver dem.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro