ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Miljöorganisationer: Parisavtalet måste leda till mer gröna energier”

Ida Gustafsson · 1 Dec 2015
Uppdaterad 2 Dec 2015
Miljöorganisationerna är eniga – världen måste sluta med fossila bränslen som gas, olja och kol och prioritera energi från sol, vind och vatten. 

Miljöorganisationerna är eniga – världen måste sluta med fossila bränslen som gas, olja och kol och prioritera energi från sol, vind och vatten.  Foto: TT


Miljöfrågan är världens största utmaning just nu. På plats i Paris finns världsledare och miljöorganisationer. Greenpeace, Naturskyddsföreningen och Föräldravrålets hoppas att världen får ett avtal som underlättar för gröna energier.

klar

Artikellänk är kopierad

Svenska organisationen "Föräldravrålet" har startat ett internationellt samarbete med andra föreningar som kallas "Our kids climate" där de tar upp barnens röst för jordens framtid. 

– Vi vill att klimatfrågan får högsta prioritet, att man gör det lätt för privatpersoner att leva klimatvänligt. Där har Sverige möjlighet att vara föregångsland. Vi ser en möjlighet att den svenska delegationen kan vara som ett lok i de här förhandlingarna. Vi har som land lyckats väl, vår ekonomiska tillväxt tuffar på samtidigt som vi minskat utsläppen i flera sektorer. Det som behövs nu är goda exempel på vad som fungerat och där politiker fattat beslut, säger Catarina Rolfsdotter-Jansson, talesperson i Föräldravrålet Sverige och medgrundare till ”Our kids climate”. 

Vad är den viktigaste frågan? 

– Energifrågan, att vi behåller de fossila bränslena i marken, det är avgörande. Vi måste minska utsläppen. Det är ”do or die”, säger Catarina Rolfsdotter-Jansson. 

(Artikeln fortsätter under bilden)

Catarina Rolfsdotter-Jansson
Catarina Rolfsdotter-JanssonFoto: Karin Oddner
Hunderfossens vattenkraftverk i Norge.
Hunderfossens vattenkraftverk i Norge.Foto: TT

Svenska Naturskyddsföreningen har en delegation på plats under klimatmötet i Paris. Ordförande Johanna Sandahl berättar om Naturskyddsföreningens förhoppningar med klimatmötet.

– Vi vill ju förstås ha ett avtal, vi vill att det blir ett avtal som man ser över igen i ett snabbt tempo. De löften som getts räcker inte fö att klara klimatutmaningen och därför behöver man mötas igen inom några å r och revidera dem. Vi tror  är att det är  lättare än vad man tror, att man inser att den förnybara  energin är vägen framåt.

Vad är den viktigaste frågan? 

– Finansieringsbiten, vem finansierar omställningen i fattiga länder, där hoppas vi att det rasslar till. Vi hoppas att Sverige tar ledartröjan och det den svenska regeringen tydligt berättar för världen att man vill vara ett av världens första fossilfria länder och på så sätt blir ett gott exempel på det man vill göra. 

(Artikeln fortsätter under bilden) 

Johanna Sandahl, ordförande Naturskyddsföreningen.
Johanna Sandahl, ordförande Naturskyddsföreningen.Foto: Naturskyddsföreningen
Vindkraftverk i Tyskland.
Vindkraftverk i Tyskland.Foto: TT

Annika Jacobson, chef Greenpeace Sverige säger till Metro att det nog inte finns någon som tror att ett avtal löser hela miljöfrågan. Men hon hoppas dels på ett avtal där länderna gör det de åtar sig att göra och att fattiga länder får hjälp med finansieringen. 

– Jag hoppas för det andra på att vi får en tydlig signal från alla världens ledare att vi lämnar kol, olja och gas bakom oss och går mot hundra procent förnybart så att det blir tydligt för investerarna, bankerna, att det är det här vi har att förhålla oss till i framtiden. 

Vad är den viktigast frågan? 

– Det viktigaste frågan är just det, att tydligt slå fast signalen att nu är den punkt i tiden då vi går från kol, olja och gas till sol, vind och vatten. Om det blir en signal att detta är det vi kommit överens att göra kommer andra samhällsaktörer att inrätta sig efter det. Det är den viktigaste mentala biten. 

– En annan fråga är den med tilliten, som bygger på att länder lever upp till sina åtaganden. Att man har finansieringen klar till fattiga länder. Man har lovat det länge, men inte skickat pengar till Gröna fonden. Vi kommer ingen vart med förhandlingen med länder som känner sig lurade, det är viktigt att skapa förtroende att vi kommer göra det vi säger också. 

Annika Jacobson
Annika JacobsonFoto: Greenpeace
Solpaneler är ett sätt att ta tillvara på solenergi.
Solpaneler är ett sätt att ta tillvara på solenergi.Foto: TT
klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro