ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Miljöpartiet använder hen i sitt partiprogram

Owe Nilsson//TT · 24 Sep 2012
Uppdaterad 24 Sep 2012

Förslaget till partiprogram, som tagits fram genom en öppen process i partiet, är det tredje i ordningen.

klar

Artikellänk är kopierad

– Programmet innebär en breddning  av vår politik. Vi vill vara med och  påverka på alla samhällsområden,  säger Ywonne Ruwaida, som lett  programarbetet.
– Programmet innebär en breddning  av vår politik. Vi vill vara med och  påverka på alla samhällsområden,  säger Ywonne Ruwaida, som lett  programarbetet.Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Miljöpartiets förslag till nytt partiprogram präglas av en mer positiv syn på arbete och betonar näringslivets betydelse för en grön omställning. Partiet blir också först att använda ordet hen i ett partiprogram. 

– Det är viktigt att använda ett språk som signalerar vilket sorts parti man är, säger partisekreteraren Anders Wallner. 

Ordet har snabbt blivit populärt som ett könsneutralt pronomen men är fortfarande kontroversiellt. När Dagens Nyheter nyligen införde en språkregel mot att använda hen i nyhetstexter vållade det stor debatt. 

Förslaget till partiprogram, som tagits fram genom en öppen process i partiet, är det tredje i ordningen. Det är ett större och mer självsäkert parti som nu beskriver sin politik. 

Här finns naturligtvis fortfarande många skrivningar om biologisk mångfald, ekologisk uthållighet och kritik mot konventionella tillväxtbegrepp. Men här finns också en nyktrare och mer realistisk beskrivning av näringslivet och företagens betydelse. Näringslivets roll för en grön omställning betonas. Krav på friår och medborgarlön har försvunnit. I stället talas om vikten av att sänka arbetstiden utan att partiet låser sig vid något konkret förslag. 

För att finansiera välfärden är MP berett att begränsa viss privat konsumtion till förmån mot offentlig, det vill säga skattehöjningar, särskilt inom finanssektorn och för personer med högre inkomster. 

klar

Artikellänk är kopierad

Owe Nilsson//TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro