ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Miljöpartiet: Ställer sig bakom uppgörelsen

Linnea Bergman · 13 Jan 2019
Uppdaterad 13 Jan 2019
Isabella Lövin och Gustav Fridolin, språkrör inom Miljöpartiet.

Isabella Lövin och Gustav Fridolin, språkrör inom Miljöpartiet. Foto: TT.


Miljöpartiets partiråd har med stark majoritet beslutat att de ställer sig bakom överenskommelsen mellan S, MP, L och C, meddelade språkrören Isabella Lövin och Gustav Fridolin på söndagen.

klar

Artikellänk är kopierad

Miljöpartiet underströk under söndagen att de fyra partierna som gjort överenskommelsen på många sätt är väldigt olika varandra politiskt, men att de har viktiga delar som förenar dem.

– Vi delar någonting som är större och bredare än enskilda partiprogram, vi är djupt förankrade i försvaret av demokratin och ingen av oss är beredda att låta Sverige bli ytterligare ett av de länderna där högerpopulistiska partier får dirigera och visa vägen, sa Gustav Fridolin under en presskonferens.

Lyfte fram grön skatteväxling

Socialdemokraterna och Miljöpartiet har gjort en överenskommelse i 73 punkter tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna. Tanken är att den ska leda till att en regering kan röstas fram på onsdag i nästa vecka.

Några av punkterna som Miljöpartiet själv lyfte fram som vinster för partiet i överenskommelsen var framgångar inom miljöfrågan, med bland annat en stor grön skatteväxling.

– En stor prioritering har varit rätten till familjeåterförening, sa Gustav Fridolin under presskonferensen.

Vill laga revor inom LSS

Partiet sa sig även exempelvis vara nöjda med att ”en stark reformagenda för att laga revorna inom LSS”, ett tydligt ställningstagande mot vapenexpert till Jemenkriget och åtgärder för att få till en köfri barn- och ungdomspsykiatri.

Under lördagen tog Centerpartiets förtroenderåd beslut om att ställa sig bakom en rödgrön regering efter den uppgörelse som gjorts. På söndagen träffas även Liberalernas partiråd för att ta ett beslut i regeringsfrågan.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro