ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Miljöpartist kritiseras för antisemitism

Peter Lindholm · 11 Aug 2014
Uppdaterad 12 Aug 2014

Israelerna beter sig likadant som nazisterna, fast egentligen värre”. Den åsikten framför miljöpartisten Birgitta Hansen, 59, som kandiderar till landstingsfullmäktige i Stockholm, på Facebook.

klar

Artikellänk är kopierad

Birgitta Hansen (MP) sitter i Skarpnäcks stadsdelsnämnd, är ersättare i Stockholms kommunfullmäktige och kandiderar till landstingsfullmäktige i Stockholm.
Birgitta Hansen (MP) sitter i Skarpnäcks stadsdelsnämnd, är ersättare i Stockholms kommunfullmäktige och kandiderar till landstingsfullmäktige i Stockholm.Foto: Montage/Jens Mohr/TT

►UPPDATERING: Hansen avsäger sig alla uppdrag

Birgitta Hansen är i dag ledamot i Skarpnäcks stadsdelsnämnd och ersättare i Stockholms kommunfullmäktige.

I förra veckan skrev hon också att ”världssamfundet sväljer det mesta av propagandan eftersom judarna är så inflytelserika inom stora företag och i den amerikanska administrationen”.

Nu får hon kritik för sina Facebook-inlägg.

När Metro får tag i Birgitta Hansen säger hon att hon inte minns vad det var hon kommenterade, eller på vems Facebooksida det var. Hon betonar att hon inte är antisemit.

– Absolut inte, jag kan bara beklaga om det jag skrivit missuppfattats på något sätt. Jag har judiska vänner och har bott ihop med en judisk kille. Det handlar inte om det. Jag är inte konspirationsteoretiker eller så, men USA göder ju Israel med flera miljarder dollar per år, och det finns väl anledningar till det. Bland annat är Israel en utpost i arabvärlden som USA har tillgång till.

Vad menar du med att israelerna är värre än nazisterna?

– Jag syftar på den israeliska staten, inte på alla israeler, för det finns ju många bland dem som är kritiska mot kriget. Israel har ju alltså precisionsvapen, och om man då skickar missiler på en skola i Gaza så är det förmodligen inte av misstag. Det är etnisk rensning som Israel håller på med.

Willy Silberstein, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism, reagerar starkt på hennes inlägg:

– Jag tycker det allvarligt, djupt beklagligt och faktiskt mycket märkligt. Hon är inte någon gräsrot, hon har ett förtroendeuppdrag och uttrycker sig på det här sättet.

– Kritik mot Israel har jag inget som helst problem med. Men att prata om judiskt inflytande och så vidare, det är klassisk antisemitism. Jag utgår från att ledningen för Miljöpartiet tittar på det här, för det är oerhört allvarligt.

Birgitta Hansen är den andra miljöpartisten på kort tid som hamnat i blåsväder över uttalanden om Gazakonflikten på Facebook.

Nyligen ströks Miljöpartiets andranamn i Herrljunga, Jerker Nordlund, från valsedlarna efter att ha kallat Israel för en ”sinnessjukdom” och uppmanat till ”globalt krig mot Israel”. Han är fortfarande medlem trots att han håller fast vid sina åsikter.

– Det är tydligt att Miljöpartiet har ett stort problem om det är flera miljöpartister som utrycker sig på det här sättet. Det vore kanske bra om Miljöpartiet startade en utbildning för sina medlemmar, säger Willy Silberstein.

Per Olsson, ordförande i Miljöpartiet Stockholms stad, kan i nuläget inte säga hur Miljöpartiet ska agera.

– Det är ett språkbruk som inte är förenligt med vår politik och jag tycker inte att företrädare för Miljöpartiet ska uttrycka sig på det sättet. Som företrädare måste man klara av att kritisera de militära insatser som Israel som gör utan att uttrycka sig antisemitiskt, säger Per Olsson.

Detta är andra händelsen på kort tid. Har Miljöpartiet problem med antisemitism i partiet?

– Jag uppfattar det inte som ett generellt problem, men det är tillräckligt allvarligt att enstaka företrädare uttrycker sig som gjorts här.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro