ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Miljöpartist lovade 3 000 röster till M – nu läggs fallet ner

Alexandra Andersson · 18 Sep 2018
Uppdaterad 18 Sep 2018
Nu läggs förundersökningen i moskéfallet ner.

Nu läggs förundersökningen i moskéfallet ner. Foto: IBL/Pressbild


Ingen förundersökning kommer att inledas efter Uppdrag gransknings avslöjade om att Miljöpartiets lokalpolitiker Ali Khalil försökt muta Moderaterna med 3 000 röster innan valet. Detta meddelade åklagaren under tisdagen.

klar

Artikellänk är kopierad

I ett avsnitt av SVT:s Uppdrag Granskning några dagar innan valet avslöjade programmet att den lokala Mp-politikern Ali Khalil i Botkyrka erbjudit motståndarna i Moderaterna 3 000 röster – ifall de lovade att bevilja bygglov för en moské.

I programmet säger Stina Lundgren, det moderata oppositionsrådet i Botkyrka, att de erbjudna rösterna hade kunnat innebära maktskifte. Men M tackade nej till erbjudandet.

LÄS MER
Miljöpartist lovade 3 000 röster till M – för att få moskétomt

– Vi vill att människor ska gå till vallokalen och rösta på ett parti och den ideologi som de vill stå för. Och det här tar vi helt avstånd ifrån, säger Stina Lundgren till Uppdrag granskning.

Ingen förundersökning inleds

Efter avslöjandet avgick miljöpartisten Ali Khalil från alla politiska uppdrag. Enligt Miljöpartiets styrelse i Botkyrka hade partikollegorna inte känt till hans erbjudande om röster.

Under tisdagen meddelade Alf Johansson, chefsåklagare vid Riksenheten mot korruption, att förundersökningen med anledning av händelsen läggs ner.

– Jag anser inte att det finns någon anledning till att anta att det begåtts något brott,” säger Alf Johansson.

”Inte kriminellt”

Enligt åklagarens bedömning är inte det Ali Khalil gjort kriminellt.

– Snarare kan det ur andra synvinklar sett vara olämpligt, men det är inte en bedömning jag har att göra. Om det är moraliskt eller upprörande av andra skäl får istället de partier och de föreningar personerna tillhör fundera över, säger han.

– Jag tittar bara på sådant som har med brott att göra.

klar

Artikellänk är kopierad

Alexandra Andersson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro