ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Miljövänner pekas ut som omoraliska

METRO · 23 Mar 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Handlar du ekologiskt och ­Rättvisemärkt?  Då är du mer benägen att bedra, ljuga och stjäla, enligt kanadensiska forskare.

Handlar du ekologiskt och ­Rättvisemärkt?  Då är du mer benägen att bedra, ljuga och stjäla, enligt kanadensiska forskare. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Att köra en elbil eller att köpa Rättvisemärkt kaffe gör dig inte till en bra människa, enligt psykologi­forskare vid University of Toronto. Människor som köper ”etiska” produkter är mer benägna att bedra och stjäla, menar forskarna. Orsaken är att de som köper miljömärkt kan ­ursäkta ett omoraliskt ­beteende på andra plan ­eftersom de känner att de har samlat på sig goda ­gärningar.Martin Kiland som ­driver Ekoshoppa.se blir förvånad när han hör talas om resultatet.– Jag känner inte till den bilden. Jag tycker att det låter lite konstigt.I studien fick en grupp handla miljömärkta produkter på nätet medan en annan grupp handlade vanliga varor. Efteråt fick de titta på en datorskärm där prickar dök upp på ­båda sidor om en linje och deltagarna skulle ärligt ­säga var det fanns flest prickar. Om de uppgav att det var fler prickar till höger fick de 5 cent och om de valde vänster fick de bara 0,5 cent. Resultatet blev att de som handlat miljö-­märkta produkter i genom­snitt tjänade 36 cent mer än de som köpt vanliga ­varor. Det pekar på att de som handlat miljömärkt ljög, enligt forskarna.

klar

Artikellänk är kopierad

METRO
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro